måndag 9 maj 2016

"My heart and other black holes" av Jasmine Warga

Bildresultat för my heart and other black holes

Aysel som är en fysiknörd och funderar väldigt mycket över hur hon ska dö. Hon fördriver mycket av tiden på sitt extrajobb med att surfa på ett forum för självmordsbenägna tonåringar istället för att ägna sig åt de arbetsuppgifter hon borde. För hon har nämligen bestämt sig för att hon ska dö, hon ska ta sitt liv. Hon har kommit fram till att hon inte har någonting att leva för. Hennes mamma bara gnäller och tjatar på henne och hon stör sig på mammans nya man och hans barn. I skolan känns det som att alla pratar bakom hennes rygg och viskar när de tror att hon inte hör. De viskar om Aysels pappa och det hemska han gjorde. Det Aysel är allra mest rädd för är att hon ska bli som sin pappa, hon är rädd för att hon ska föra de av hans gener vidare som är dåliga, hon är rädd för vad hon i så fall kan göra mot andra om hon inte kan kontrollera sig och sitt humör. Och hon är också rädd för att hon inte ska kunna lyckas ta livet av sig själv, att hon inte ska våga.

För att se till att lyckas begå självmord letar efter någon på forumet som hon kan begå självmord tillsammans med. Hon får då kontakt med Roman. Om Aysel är nörden som ingen riktigt bryr sig om är Roman istället den där snygga och populära killen som alla vill vara vän med. Han spelade basket men har slutat med det nu då det hände en hemsk sak i hans familj. Roman har också bestämt sig för att han ska ta sitt liv eftersom han klandrar sig själv väldigt mycket för det som hände. Aysel och Roman sluter därför en självmordspakt och bestämmer att den 7 april ska det ske, vad som än händer så ska de göra det. Ingen av dem ska banga eller dra sig ur.

De bestämmer sig även för att det är en bra grej att lära känna varandra innan de begår sitt gemensamma självmord eftersom det på något sätt känns himla fel att begå självmord med någon man knappt träffat. Men ju fler gånger de träffas börjar Aysel mer och mer känna att det kanske finns ljusa glimtar i livet ändå och hon börjar tvivla på om självmord är den rätta vägen att gå. Antingen måste hon hålla fast vid sin ursprungliga plan och deras bestämda datum, eller så är det upp till henne att övertyga Roman om att livet är värt att leva.

Ämnet i denna boken känns ju väldigt mörkt och nattsvart, men det är ändå lite småroligt och charmigt och det finns många ljusa punkter. Stora delar av boken fokuserar på hopp och att hitta de fina bitarna i livet. Det som är lite ovanligt med denna boken är även att vi får vara med innan självmordet sker då det annars är mer vanligt i ungdomsböcker att en ung person tar sitt liv och lämnar nära och kära helt oförstående eller med ett gäng ledtrådar som leder till orsaken.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar