tisdag 7 juni 2016

"Jack" av Christina Lindström


Jack är den snygga och populära killen som är bra på innebandy och van vid att kunna få de tjejer han vill ha. Han bor tillsammans med sin unga mamma och hunden Rolf i Göteborg och går teknikprogrammet på gymnasiet. Livet flyter på rätt bra. Pappan bor också i stan och han och Jack har en lite speciell relation. Han har aldrig varit särskilt närvarande i Jacks liv. Pappan har precis fått reda på att han har en till son, en liten kille som heter Enar, som han vill att Jack ska umgås med och ta hand om då Enars mamma för tillfället inte kan göra det själv.

På en fest träffar Jack Freja i badrummet, Freja som inte är som någon av hans tidigare tjejer. Hon är helt enkelt inte en sådan tjej som han brukar dras till. Hon har en stor, rosa mössa på huvudet, lite för stor näsa och inställningen att livet borde vara mer spännande vilket leder till att hon balanserar på broräcken och gör mer eller mindre galna saker för att kunna känna sig levande. Freja är en sådan som värnar om de svaga och engagerar sig politiskt och hon är definitivt inte Jacks typ. Men av någon anledning dras han till henne och hon väcker känslor som han aldrig haft förut. De går från festen och hänger vid minigolfen där Freja sommarjobbat och äter isglass. Och ju mer de umgås ju mer faller Jack för den speciella person Freja är.

Allting kunde varit hur bra som helst om det inte varit för Jacks hemlighet. Han har nämligen ett mörkt förflutet. När han var yngre var han en mobbare och han umgicks i nynazistiska kretsar. Han och en annan kille var riktigt taskiga i skolan, och särskilt mot en kille som hette Tor. Han läspade och var ett tacksamt offer. Såhär i efterhand inser Jack att det han gjorde var väldigt fel, men han försvarar sig inför sig själv med att alla ju var taskiga mot Tor. Det var inte bara han. Och det var ju så längesedan. Nu har Jack lagt allt det här bakom sig. Det hände en grej som gjorde att han fick nog och han har klippt banden till sitt förflutna helt. På gymnasiet skaffade han nya kompisar som han började umgås med istället och han blev en ny version av sig själv. Alla synder från det förflutna kommer dock upp till ytan igen en morgon när Jack sovit över hos Freja och ska gå ner och hälsa på familjen. Vid frukostbordet sitter en kvinna han känner igen alltför väl, en kvinna som flera gånger anklagat honom för att ha förstört hennes sons liv. Och vid bordet sitter även Tor. Allt det där som han ansträngt sig för att glömma och lämna bakom sig kommer nu ifatt honom. Och allt det som han undvikit att berätta för Freja om sitt förflutna avslöjas. 

Christina Lindström har även skrivit boken "Hälsningar från havets botten".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar