torsdag 25 augusti 2016

"The art of being normal" av Lisa Williamson


David Piper har alltid varit något av en outsider och kallas Freak Show i skolan, mestadels av  mobbaren och översittaren Harry. Harry är dock inte den enda som tycker David är lite udda. I tvåan fick alla i klassen i uppgift att skriva ner vad de ville bli när de vuxit upp för att sedan läsa upp det de skrivit för klassen. Klasskamraterna ville bli veterinär, fotbollsproffs eller president. Men David hade bara en önskan, en önskan som han också läste upp för klassen. David ville bli en tjej. De flesta i skolan tror att David är gay, och han kastar också ofta trånande blickar mot halvnorrmannen Zachary Olsen som är hans drömkille. Även Davids föräldrar, som är väldigt öppna och stöttande i allt David gör, tror att han är gay och går bara och väntar på att han ska berätta det för dem. Men så är alltså inte fallet, David vill vara en tjej. De enda som vet om hans hemlighet är de två vänner han har, Felix och Essie. I sitt rum har han ett förråd med klänningar som han främst fått från Essie som han tar på sig framför spegeln då och då. Han har även en bok som han skriver ner noggranna observationer kring sin kropp i varje vecka. Han skriver ner och förfasas över hur hans kropp blir mer och mer manlig och hur han blir längre och längre och hur hans fötter blir större och större.

Leo bor med sin tvillingsyster, en yngre syster och en mamma som aldrig kan behålla en pojkvän i en lite ruffigare del av staden. Han har blivit förflyttad från sin skola i förorten och hamnar nu på samma skola som David, en skola som är lite finare och nästan lite snobbig i jämförelse. Redan från första dagen går det rykten om att Leo blivit utkastad från sin gamla skola efter att ha varit våldsam mot en lärare som han attackerat med en såg. Leos plan är att vara så osynlig som möjligt och sköta sig själv och han passar på att försöka se lite extra farlig ut i korridorerna för att spä på ryktet så att ingen ska komma och störa honom i onödan. Helst vill han att året ska gå så fort som möjligt så att han kan gå ut skolan och komma därifrån.

Davids och Leos vägar korsas när Harry och hans gäng råkar komma åt Davids anteckningsbok med observationer av hans kropp som han fått med sig till skolan av misstag. Katastrofen är ett faktum. David gör allt som står i hans makt för att försöka få tillbaka boken som Harry nöjt högläser ur. Då dyker Leo plötsligt upp och slår helt enkelt ner Harry med en varning och kvarsittning en månad som följd. Sakta växer en oväntad vänskap mellan David och Leo fram samtidigt som Leo lär känna snygga Alicia med det vackra leendet. Men det är inte bara David som bär på en hemlighet utan det gör Leo också. En hemlighet som kan förändra allt. En hemlighet som han gör allt för att dölja.

Än så länge finns denna bok endast på engelska men förhoppningsvis får något svenskt förlag upp ögonen för den och översätter så att fler kan ta del av denna viktiga berättelse om transsexualitet, något som börjat synas mer och mer i barn- och ungdomslitteraturen på sistone men som fortfarande är alltför sällsynt.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar