tisdag 15 november 2016

"Tretton skäl varför" av Jay Asher

Bildresultat för tretton skäl varför

Clay får ett paket med sju kassettband skickat till sig. Innan han öppnar paketet har han har ingen aning om vad det kan vara i det, och när han väl öppnat så fattar han inte varför han fått sju kassettband med en fram- och en baksida numrerade från ett till tretton. Vem lyssnar på kassettband nuförtiden? Och kan han ens spela upp dem? Han kommer på att det står en stereo med kassettdäck i garaget som hans pappa köpt superbilligt på loppis och han går dit för att börja lyssna på banden. Men när han börjar lyssna fattar han inte mer än han gjorde innan, för den som talar på banden är Hannah Baker. Hannah Baker som tog livet av sig för några veckor sedan.

På banden berättar Hannah om orsakerna till varför hon tog livet av sig. Det finns tretton skäl till varför hon gjorde det och dessa tretton skäl är kopplade till tretton person. Hannah säger att hon vill att banden ska cirkulera mellan de tretton personerna så att alla få veta sin del i det hela. Clay är alltså en av de personer som har en del i hennes beslut att ta sitt liv. Personerna har påverkat hennes liv och hennes beslut att inte fortsätta leva, och nu vill hon påverka dem. De orsaker som Hannah berättar om på banden är inte alltid så stora och allvarliga som man skulle kunna tänka sig. Snarare handlar det om sådana där små grejer man gör mot varandra som man själv inte tycker är så hårda eller farliga men som kan såra andra personer väldigt mycket. 

Den första personen Hannah berättar om är Justin, den första killen hon någonsin kysst. Hon tyckte att det var en fin händelse, men när Justin berättade om det för sina kompisar överdrev han en hel del om vad han fått göra med henne och snart var ryktet igång på skolan. Hannah, som då var nyinflyttad, sågs nu som en tjej som gick med på lite vad som helst. Hannah fortsätter sedan att berätta om alla personer som har bidragit till hennes självmord medan Clay tar sig runt i staden till de platser där de händelser som lett till självmordet utspelat sig samtidigt som han lyssnar på banden i en freestyle han fått tag i. Allt detta sker under en enda dag och natt.

Boken är lite speciell eftersom man på ett sätt kan säga att det är Hannah som är huvudpersonen. Vi får ju dock egentligen aldrig träffa henne utan upplever hennes tankar och känslor genom Clay och banden han lyssnar på. Det är en bok som får en att tänka till över de där små grejerna som man gör och har gjort dagligen då andra människor faktiskt kan ha tagit åt sig mycket mer än vad man trott.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar