onsdag 5 april 2017

"Våran hud, vårat blod, våra ben" av John Ajvide Lindqvist

Bildresultat för våran hud vårat blod

"Våran hud, vårat blod, våra ben" är en ny novellsamling av den svenske skräckmästaren Jan Ajvide Lindqvist. I den har han samlat några av sina absolut mest obehagliga och skrämmande korta berättelser. Hans tidigare längre böcker som till exempel ”Låt den rätte komma in” och ”Hanteringen av odöda” är enligt mig riktiga mästerverk i genren, men just novellformatet är extremt passande för skräckberättelser. Ett av skälen till att hans skräck blir så trovärdig är att han på ett övertygande sätt lyckas väva in övernaturliga väsen och varelser från folktron i helt vanliga vardagliga sammanhang. Vampyrer, zombies, mylingar och till och med den aggressiva gårdstomten blir helt självklara varelser i hans värld.

Titelberättelsen handlar om en far och en son som flyttar till ett hus på landet. Sonen vill lära sig att spela piano eftersom hans döda mamma gjorde det. Efter ett tag börjar sonen spela mystiska melodislingor som är mer än ljud, de förmedlar känslor till alla som hör dem. Det visar sig att huset är fyllt av andar, andar som inte vill gott. Snart talar husets tidigare invånare med de nuvarande och historien blir tydlig. Denna novell vann pris för bästa novell på ”British fantasy awards” och är enligt författaren det läskigaste han någonsin skrivit.

I en annan av novellerna får ett ungt par chansen att verkligen göra sitt livs klipp då de kan köpa ett hus utanför Stockholm till ett vrakpris. Dock finns det ”speciella omständigheter” med huset, vilket paret blir varnade för, men eftersom ett husklipp kan vara värt lite besvär tänker de inte mycket på det. De märker snabbt att det finns ett skäl till att det sitter ett kraftigt lås på källardörren, och att det inte är vinden som knackar på dörren mitt i natten.

Jag har alltid älskat och fascinerats av tanken på att oknytt och varelser från folktron inte har försvunnit, sedan folk slutade tro på dem i slutet av 1800-talet, utan att de istället har anpassat sig till det rådande samhället. Detta är verkligen något som Ajvide Lindqvist lyckas beskriva, särskilt i berättelsen ”Vad mig tillkommer” som är en berättelse om hur en familj nått framgång och rikedomar till ett ohyggligt högt pris.

Jag rekommenderar verkligen dessa noveller. Dock kan det vara en bra idé att läsa dem dagtid, eller i alla fall inte när du är ensam i ett mörkt hus en sen kväll.

/Bibliotekariestudenten Kristian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar