måndag 20 november 2017

"Svenne" av Per Nilsson

Svenne (pocket)

Augustpristagare 2006.

Fredrik Svensson kallas för Svenne och bor tillsammans med sin pappa i en liten håla någonstans i Sverige där det inte finns så himla mycket att hitta på. Svenne vinner en tekniktävling tillsammans med några kompisar och de får därför åka till Stockholm. På Gröna Lund dyker ett gäng invandrarkillar upp och blir hotfulla, till synes helt utan anledning. De tycker bland annat att det är himla kul att Svenne "är en svenne som heter Svenne". Det går så illa att Svenne blir knivskuren och får åka akut till sjukhus. Han klarar sig men händelsen får stor uppmärksamhet i media och ger stora rubriker.

Svenne åker hem till sin lilla håla igen och hans vardag fortsätter. En dag kommer Nils Dackeman och knackar på dörren hos Svenne. Dackeman har läst om Svenne i tidningen och vill att han ska komma och jobba för honom. Dackeman säger att han är på väg att starta något stort och vill ha med Svenne på tåget. Han är väldigt verbal och bra på att prata för sig och sin sak, och han lägger fram sina tankar så Svenne blir övertygad. Han tackar ja till Dackemans erbjudande och får bo i ett litet hus i Dackemans trädgård och samtidigt jobba för honom.

Dackeman har startat ett parti som heter Rättvist Sverige som han planerar ska växa, bli stort och skaffa sig stor makt i Sverige. Partiet har bland annat som mål att förhindra segregation, arbeta för allas lika värde och att ta sig ur EU. Dackeman pratar också väldigt mycket om muslimernas förtryck av kvinnor som något dåligt. Det börjar oskyldigt men partiets åsikter blir mer och mer tvivelaktiga och deras arbete bidrar till att våldet mot invandrare eskalerar i Sverige. Slöjryckningar och invandrare som förs bort från sina hem blir allt vanligare och snart går det över styr. Och mitt i alltihop detta står Svenne, mitt i något som blivit mycket större än han kunde ana.

Denna bok skrevs för mer än tio år sedan men är mycket aktuell i det Sverige vi lever idag. Den beskriver en verklighet som kanske till och med känns mindre avlägsen nu än när boken skrevs.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar