måndag 26 mars 2018

"Ragga som du shoppar" av Lin Jansson

Bildresultat för ragga som du shoppar

Lovisa bor i Göteborg och närmar sig trettio. Hon bor i en lägenhet tillsammans med två kompisar, jobbar på Friluftsliv & Fritid som hon avskyr och känner att hon är totalt talanglös. Hon bara väntar på att livet ska dra igång och börja på riktigt, men det händer liksom inget. Hon spanar i smyg på gullige Adrian på jobbet, bråkar med personalchefen Lukas så ofta hon kan och försöker undvika jackavdelningen för allt i världen eftersom den är tråkigaste stället att tillbringa dagen på ever. Av någon anledning hamnar hon ofta där. Ofta som straff för att hon inte kan låta bli att skämta med kunderna (på fel sätt), skälla ut kunder som inte kan bete sig eller käfta emot Lukas eller chefen Ulla.

Varje fredag träffar hon sina bästa vänner på samma restaurang och de har högljudda samtal, med mycket alkohol inblandad. Lovisa får rådet att ragga som hon shoppar. När man ska köpa ett par skor så sitter man ju inte och väntar på att skorna ska komma fram till en och man stalkar inte skorna på Instagram. Istället går man fram till dem och säger ”er ska jag ha”. Lovisa bestämmer sig för att lyda rådet och tar mod till sig och berättar för Adrian vad hon känner och plötsligt är han hennes. Men är Adrian verkligen så perfekt som han verkade på avstånd?

Lovisa och hennes vänner pratar om precis allt. Allt utom vad som hänt Lovisas syster Olivia som också var en i gänget. Kompisarna tror att Olivia bor i Stockholm, men egentligen är hon inlagd på en psykiatrisk avdelning eftersom hon lider av depression och har försökt ta sitt liv. Lovisa hatar sina föräldrar för att de inte kan inse att Olivia lider av en allvarlig sjukdom. De vill istället att hon ska bli utskriven så fort som möjligt eftersom de är övertygade om att hon kommer att bli frisk bara hon får komma hem och vila. Lovisa kämpar dock för att hon ska vara fortsatt inlagd och hon är den enda som hälsar på Olivia. Föräldrarna vägrar inse att hon är sjuk och vill inte se henne inspärrad.

Boken är uppbyggd litegrann som en dagbok med datum och klockslag och drastisk humor blandas med djupt allvar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar