måndag 14 maj 2018

"Tyler Johnson was here" av Jay Coles

Bildresultat för tyler johnson was here

Marvin bor med sin tvillingbror Taylor och deras mamma. Pappan sitter i fängelse sedan flera år tillbaka och livet är rätt tufft. De får ständigt kämpa mot fördomar och sitt värde som människa. Marvin har dock lyckats skaffa sig bra betyg och har även fått ett erbjudande om en intervju med det prestigefyllda tekniska universitetet MIT. De anser att Marvin skulle passa skolan och dess image bra, en svart kille som lyckats trots sin bakgrund.

När Marvin, Tyler och Marvins lite geekiga kompisar G-mo och Ivy ska köpa snacks i en butik sker det en skottlossning. Samtidigt blir en svart kille i butiken anklagad för att försöka råna den även fast han inte betett sig det minsta misstänkt egentligen. Gänget råkar dras in i detta och plötsligt har de en pistolmynning riktad mot sig med en vit polisman bakom. Marvin tänker febrilt på det som hans mamma, och alla barns föräldrar i hans område, lärt honom; håll händerna synliga, prata lugnt, käfta inte emot, gör inga hastiga rörelser, gör som polismannen säger. Till slut kommer de undan med blotta förskräckelsen och cyklar skärrade hem.

I skolan ser Marvin att Tyler umgås med Johntae och hans gäng vilket han inte är helt nöjd med. Johntae är lite av kvarterets gängkung, han har många killar som gör vad som helst för honom, och han brukar vara inblandade i mycket dumheter. Marvin vill absolut inte att Tyler ska bli indragen i den skiten, han vill inte att han ska leva upp till myten om den svarta, småkriminella gangsterkillen. När de blir bjudna på Johntaes stora fest i en övergiven industrilokal bestämmer sig Marvin för att tillsammans med G-mo och Ivy hålla ett öga på Tyler. Det som började som en helt vanlig fest urartar dock snart i skottlossning och polispådrag. Alla flyr bäst de kan och Marvin har ingen aning om vart Tyler tar vägen. Han är inte hemma och han dyker inte heller upp nästa dag. Tyler är spårlöst försvunnen och polisen verkar inte särskilt intresserad. Om han ska hittas måste Marvin göra det själv.

Boken har samma tema som både Angie Thomas ”The hate U give” och ”Dear Martin” av Nic Stone, rasfrågan i USA och hur polisen behandlar unga svarta och ofta drar förhastade slutsatser och låter vapnet tala.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar