onsdag 13 juni 2018

"Tjänarinnans berättelse" av Margaret Atwood

Bildresultat för tjänarinnans berättelse

Vi befinner oss i ett framtida USA, landet Gilead, där kvinnor inte får äga någonting. De äger inte ens sig själva. De får inte läsa, skriva eller utbilda sig. Kvinnorna har olika roller, Hustrur, Mostrar, Martor och Tjänarinnor. Tjänarinnornas roll är att vara barnaföderskor, de är vandrande livmödrar. De kvinnor som föder många barn åt sin anförare, den man som äger henne, har hög status. Det är, enligt de styrande, varje kvinnas högsta mål. Tjänarinnorna har även berövats sitt namn och sin identitet och får nu namn efter sin anförare.

Offred (Of Fred), vars anförare heter Fred, är berättaren. Hon har inte alltid varit en tjänarinna, hon har levt ett normalt liv tidigare med Luke och deras lilla dotter till den hemska dagen när allt förändrades. Nu vet hon inte om hennes man och dotter lever eller inte. Nu är hennes liv istället vigt åt målet att föda anföraren ett barn, eller helst flera. Hon har ingen fritid och ingen fri vilja och har helt tappat bort den hon en gång var. Men hon minns mycket väl hur det var tidigare. Hur det var att kunna bestämma över sig själv. Att ha ett jobb. Att ha en familj. Att ha ett liv fyllt av kärlek. Detta, minnena av vad som varit, gör det nya livet ännu mer fruktansvärt.

I boken blandas Offreds berättelse om det hemska, nya samhället som skapats med tillbakablickar till den tid då Offreds liv var som vilket som helst med skola, en feministisk mamma och så småningom en egen familj. En hemsk, dystopisk och tänkvärd bok om ett samhälle som kanske finns närmare än vi tror.

Boken heter ”The handmaid’s tale” på engelska och finns även som tv-serie.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar