måndag 29 april 2019

"Rosenregimen" av Elin Bengtsson

Rosenregimen (inbunden)

Niko flyttar från småstaden som ingen kommer ihåg namnet på till den större staden där hon ska börja plugga genusvetenskap på universitetet. Hon blir inneboende hos en gammal dam och tycker det är skönt att komma ifrån småstadens kvävande känsla, att äntligen få bli fri. Ungdomskärleken Toffee, Nikos första och enda förhållande, är kvar i småstaden och Niko klarar sig utan honom.

På en buss träffar hon Emmy, Emmy som hon ohjälpligt dras till. Allt känns förtrollat och härligt. Emmy är butch och vegan, och hon lockar fram Nikos kvinnliga och flickiga sida. Men Emmy vill leva livet tillsammans på ett helt annat sätt än vad Niko vill. Emmy vill boka in gemensamma grejer på kvällarna, planera och laga matlådor, pyssla med växterna och odla örter i små krukor i fönstret. Niko förstår inte riktigt. Hon vill vara ute sent och dansa och festa. Hon vill leva livet. Hon vill ta alla chanser hon får att få känna sig fri. Niko förstår inte alls varför Emmy blir så himla upprörd när hon kommer hem sent. Hon förstår inte varför hon sitter och väntar med middagen klar. Emmy ser det som att det är självklart att man i ett förhållande meddelar om man inte kommer hem till middagen, Niko tycker att man kan få vara lite mer spontan och inte så kontrollerande.

Efter ett tag börjar Niko känna det som att väggarna i lägenheten krymper omkring henne, hon känner sig klaustrofobisk. Men samtidigt är kärleken för Emmy stor. Kan hon bara strunta i kärleken och istället satsa på sin egen identitet? Gör man så? Är inte kärleken det viktigaste? Allt annat borde väl gå att kompromissa om? Men Niko kan inte hjälpa att hon känner sig mer och mer instängd. Det där med att leva tillsammans med någon annan är svårt. Men är det för svårt?

I början av boken har de gjort slut och Niko har flyttat ut. Hon försöker desperat få tag på Emmy men hon kommer bara till telefonsvararen. Igen och igen och igen. Bit för bit får vi veta vad som hände, vad som ledde till att det inte funkade.

/Skolbibliotekarie-Josefine

måndag 22 april 2019

"Dear Evan Hansen" av Val Emmich


Denna bok baseras på en väldigt populär musikal med samma namn av Steven Levenson, Benj Pasek och Justin Paul som spelats på Broadway och över hela USA. Musikalen har vunnit sex stycken Tony Awards, bland annat för bästa musikal och bästa musikalartist.  

Evan Hansen har det inte så lätt. Hans pappa har lämnat honom och mamman och flyttat till andra sidan landet och skaffat en ny familj. Mamman gör så gott hon kan för att försörja dem genom sitt jobb på sjukhuset men hon jobbar mycket och långa skift så Evan känner att han knappt pratar med eller ens ser henne emellanåt. Evan har det också jobbigt i skolan med det sociala. Han uppfattas som rätt egen och har svårt att umgås med övriga i skolan och skaffa vänner. Han ser den rättframma Jared som en vän, men Jared är väldigt noga med att alltid påpeka att han främst är en vän till familjen och inte så mycket mer än så.

Under sommaren har Evan ramlat från ett träd när han sommarjobbade och han har därför ett gips runt armen. Mamman kommer med den briljanta idén att han ska be eleverna i skolan att signera gipset och skickar med en märkpenna första skoldagen efter lovet. Det är ju den ultimata samtalsöppnaren enligt henne. I skolan går det dock sådär. Han lyckas i alla fall få en av skolans värstingar, Connor Murphy, att skriva sitt namn stort och tydligt på gipset. I nästa stund får Connor tag i det brev Evan skrivit till sig själv som en uppgift från hans psykolog. Ett brev han börjar ”Dear Evan Hansen” och avslutar med ”Sincerely, your best and most dearest friend, Me”. Ett brev där han för en gångs skull skrivit om hur hopplöst allt känns och hur osynlig han är för världen. Ett brev där han nämner att Connors syster Zoe är hans livlina, Zoe som Evan länge varit hemligt förälskad i utan att avslöja det för någon. Connor uppfattar det som att Evan skrivit brevet för att jävlas med honom, blir arg och tar brevet, och Evan ägnar de närmaste dagarna åt att ha ångest över och föreställa sig på vilka olika sätt Connor kan sprida brevet så att hela skolan får veta. Men inget händer och han börjar slappna av.

Några dagar senare blir Evan inkallad till rektorn. Där sitter en man och en kvinna som han aldrig sett tidigare. Och de har hans brev. Det är Connors föräldrar och det visar sig att Connor har begått självmord. Föräldrarna hittade Evans brev i Connors ficka och är nu övertygade om att deras son skrivit brevet till Evan och att de var bästa vänner i hemlighet. Det stora och tydliga CONNOR på Evans gips gör dem än mer övertygade. Evan blir bjuden till familjen på middag och av någon anledning börjar Evan hitta på historier om allt Connor och han brukade göra tillsammans vilka föräldrarna ivrigt suger åt sig. Detta är bara början och lögnen blir större och större. Samtidigt slutar Evan vara osynlig i skolan, han och Zoe börjar umgås mer och mer och han märker att föräldrarna finner en tröst i hans historier. Är inte sanningen alltid det rätta och bästa? Eller är det okej att ljuga om lögnen faktiskt hjälper människor? Och kan en lögn växa sig hur stor som helst utan att spricka till slut?  

/Skolbibliotekarie-Josefine

måndag 15 april 2019

"Om allt vore annorlunda" av Sanna Mac Donald

Bildresultat för om allt vore annorlunda

Anna har allt man kan önska sig. Hon bor i en stor villa med sin man Mattias och deras två barn. Anna jobbar som lärare på högstadiet, de bjuder hem gemensamma vänner på middagar och har råd både med skidresa på påsklovet och solsemester till sommaren. Men så finns Tove. Tove som var Annas praktikant och som visade sig vara hur bra som helst. Tove som får Anna att känna sådant hon inte ens varit i närheten av med Mattias. Tove som är den vackraste varelse Anna någonsin sett. De inleder ett hemligt förhållande, men Tove är inte nöjd där. Hon vill inte att det ska vara hemligt. Hon vill ha Anna helt och fullt utan att behöva smyga. Men Anna står inte ut med att utsätta sina barn för en skilsmässa. Istället går hon på autopilot hemma och hämtar barn, plockar, städar och fixar middag och lever bara upp ordentligt när hon får vara med Tove.

1937 bor Rune på ett barnhem. Hans mamma hade inte råd att ta hand om honom och nu börjar han nästan glömma hur hon såg ut, något han är livrädd för. Rune har alltid varit ordentligt, han bryter aldrig mot regler och hjälper frivilligt Brita i köket även de dagar han egentligen inte har kökstjänst. Men så dyker Evert upp. Evert med det blonda ostyriga håret som väcker något inom Rune som han inte känt förut. Evert som får honom att gå över gräsmattan även fast det är förbjudet och att bryta mot regler han annars inte kunnat drömma om att bryta mot. Och innerst inne vet han att han bryter mot en av de värsta reglerna. För visst är det förbjudet och syndigt att känna så som han gör för Evert.

80 år senare sitter Douglas på ett ålderdomshem och längtar till sitt hus på Öland vid havet. Han vill känna brisen och doften av hav. Dagarna på hemmet går rätt sakta, efter att den pratglada sköterskan har tittat till honom så är det mycket dag kvar. Tur att det är okej för gamlingar att lägga sig tidigt. Douglas har en massa tid att tänka, att tänka tillbaka på allt som varit. Alla beslut som fattats och alla vägar och slingriga stigar livet tagit. Han har fortfarande kvar asken, asken som är hans käraste ägodel.

De tre historierna om Rune, Anna och Douglas löper parallellt i boken och läsaren inser mer och mer att de har mycket gemensamt. Det handlar om kärlek, att kämpa för kärleken, att våga älska den man innerst inne vill. Att strunta i normer och tabu och lyssna till sina egna känslor. Känslor som är desamma oavsett kön, ålder och årtionde.

/Skolbibliotekarie-Josefine

onsdag 10 april 2019

Nytt i biblioteket: mars


The kissing booth av Beth Reekles
Första hösten: Blå gryning av E.P. Uggla
Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza
Det andra inte ser av Christoffer Holst
Strange the dreamer av Laini Taylor
Krigsstorm av Victoria Aveyard
Glappet av Christina Herrström
Zverige i mitt hjärta av Nils-Petter Löf
Nattbäraren av Sabaa Tahir
Eld & blod: historien om Targaryen del 2 av George R.R. Martin
All den luft som omger oss av Tom Malmquist
Mördarens mamma av Ida Linde
Friläge av Yrsa Keysendal
I Kalifornien skälver jorden av Anna Hörnell
Dirigenten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander-Engström
Ättlingarna: Kampen av Mats Söderlund
Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd av Samar Yazbek
Små eldar överallt av Celeste Ng
Mistborn: Secret history av Brandon Sanderson
Ekologik av Johan Tell
Haja ADHD av Björn Roslund Karpathakis
Underbara ADHD av Georgios
Ett hållbart liv av Johanna Stål
“Inte så farligt” red. Roxane Gay
Internment av Samira Ahmed
Superman: Dawnbreaker av Matt de la Peña
15 sätt att bli fri från stress av Karin Isberg
Avhopparen: mina 20 år inom scientologin av Robert Dam
Kaosologi av Micael Dahlén
Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman
Sömnrevolutionen: förändra ditt liv en natt i taget av Arianna Huffington
Allt jag fått lära mig av Tara Westover
Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser av Haruki Murakami
Länk 2012: nya pjäser för unga ensembler
Länk 2014: nya pjäser för unga ensembler
Ash princess av Laura Sebastian
Skärmhjärnan av Anders Hansen
Psykologins grunder av Lars Karlsson
Gräns av John Ajvide Lindqvist
Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid
Swede Hollow av Ola Larsmo
Den färglöse herr Tazaki av Haruki Murakami

måndag 8 april 2019

"Sadie" av Courtney Summers

Bildresultat för sadie summers

Sadies syster Mattie hittas död, mördad, bara tretton år gammal. Något tidigare har flickornas mamma Claire försvunnit. Claire som aldrig varit särskilt pålitlig, som missbrukat under hela deras uppväxt och som haft pojkvänner som kommit och gått i en strid ström. Claire var aldrig nöjd med Sadie, Mattie var alltid favoriten. Sadie bestämmer sig för att gå till botten med vad som hänt, leta upp mördaren och låta honom betala med sitt eget liv. Det är hennes enda mål, det spelar ingen roll om hon även måste riskera sitt eget liv. Utan att säga något till någon lämnar hon husvagnen där hon bott med sin syster, och tidigare även mamman, och ger sig ut på jakt.

Ett tag senare får radioprofilen West McCray ett samtal från May Beth Foster. May Beth har bott granne med flickorna och hållit ett vakande öga på dem, både när mamman bodde med dem och när hon sedan försvann. Nu är May Beth desperat. Sadie är fortfarande försvunnen och hon behöver hjälp att hitta henne. Hon vill inte att ännu en av systrarna ska råka illa ut, det klarar hon inte av. Eftersom hon inte tycker att polisen gör vad de ska vänder hon sig till West som bestämmer sig för att försöka hjälpa till så gott han kan och börjar undersöka vart Sadie egentligen kan ha tagit vägen. Sökandet efter Sadie tar honom till att börja med till hemstaden, småstaden Cold Creek, och sedan vidare över landet.

Matties död och letandet efter Sadie blir en populär podcast som sänds i många avsnitt med West McCray som programledare där intervjuer med invånare i Cold Creek och människor Sadie träffar på vägen blandas med Wests egna efterforskningar och slusatser. Under tiden får vi även följa Sadie i hennes beslutsamma jakt på systerns mördare. Hon har ingen aning om att en massa lyssnare följer hennes öde. Hon vet inte ens att det finns de som letar efter henne, hon har bara målet att utkräva sin hämnd. Och hon har en särskild person i siktet. Keith, som var mammans mest långvariga pojkvän. Keith som mamman tyckte alltid hade så fin hand med Sadie och Mattie. Keith som kanske inte var en så himla härlig kille som omgivningen trodde.

/Skolbibliotekarie-Josefine

onsdag 3 april 2019

"Högspänning" av Henrik Bromander

Bildresultat för högspänning bromander

Lotta bor med sina katter i Göteborg och arbetar som svensklärare på Hvitfeldtska gymnasiet. Hennes före detta man har skaffat en ny familj och sonen Simon har flyttat hemifrån och ägnar sin tid åt att spela onlinespel tillsammans med sitt lag med siktet inställt på att bli bäst. Lotta känner att hennes liv är rätt behagligt ändå. Dagarna flyter på, hon gillar sitt jobb och att få eleverna engagerade, hon går på olika danspass ibland och träffas i sin bokcirkel lite då och då.

Men så börjar saker hända. Hon börjar få konstiga symtom som hon inte riktigt hittar någon orsak till. Hon svettas konstant, det bara dryper om henne, hon får värk i axlarna, huvudvärk, utslag och svårt att sova. På vårdcentralen konstaterar man att det är stressrelaterat och skriver ut antidepressiva. Men Lotta känner sig inte alls stressad och upplever inte att tabeltterna hjälper, hon är övertygad om att det finns en annan orsak.

Samtidigt börjar även saker och ting att hända på jobbet. Skolan får en ny rektor och Lotta får stark kritik när hon använder sig av en uppgift där eleverna ska arbeta med Göteborgskravallerna. Eleverna är även missnöjda med sina betyg och tycker de är värda mycket högre betyg än hon ger dem. Föräldrarna, som såklart tror på sina barn, är inte sena att haka på och kritiken växer. För att tysta de värsta kritikerna höjer Lotta elevernas betyg vilket istället leder till att hon får Skolinspektionen på halsen.

När Lotta hör en kollega berätta om en släkting som är allvarligt elöverkänslig och bor i en stuga i skogen långt från allt vad elektricitet heter sås ett frö i Lotta. Kanske är det vad hon drabbats av? Hemma slänger hon ut så mycket elektronik hon kan, slutar använda mobilen och försöker undvika elektroniktäta platser. På jobbet får hon igenom att hennes klassrum ska vara helt elektricitetfritt och eleverna lämnar snällt mobilerna i skåpen. När Lotta ändå blir sjukskriven till sist hamnar hon i en karusell med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Hur kan man bli sjukskriven när vården knappt erkänner elöverkänslighet som en sjukdom? Hur kan Arbetsförmedlingen tro att det kanske skulle funka att jobba på en mellanstadieskola på 50 procent istället där det ju finns precis lika mycket elektricitet? Är den enda lösningen att fly ut i skogen och isolera sig?

Henrik Bromander har gått på Katedralskolan och har skrivit ett flertal andra böcker som fått goda recensioner.


/Skolbibliotekarie-Josefine

måndag 1 april 2019

Skolbibliotekariens lästa böcker: mars


Monolopet av Måns Wadensjö
På andra sidan väggen av Axel Smith
Sadie av Courtney Summers
Skam av Juli Andem
Högspänning av Henrik Bromander
I am, I am, I am av Maggie O'Farrell
Two can keep a secret av Karen M. McManus
Blågult av Jesper Högström
Feministfällan av Nina Åkestam
Den utvalde av Lois Lowry
50 myter om hållbarhet av Jessica Cederberg Wodmar
Nocturner av Kazuo Ishiguro
Om allt vore annorlunda av Sanna MacDonald
Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer
The librarian av Salley Vickers
Skamlös av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour och Nancy Herz
Mördarens mamma av Ida Linde
Hjärnstark av Anders Hansen
Dear Evan Hansen av Val Emmich
Små eldar överallt av Celeste Ng
Friläge av Yrsa Keysendal
Call me by your name av André Aciman 
Ensam kvar av Rhiannon Navin
The dreamers av Karen Thompson Walker