måndag 3 juni 2019

"Folk med ångest" av Fredrik Backman

Bildresultat för folk med ångest

Jack arbetar som polis i en liten stad. Det var egentligen inte så han hade tänkt sig livet. Han hade kanske inte heller tänkt sig att hans pappa Jim skulle bli hans kollega. Men så tänkte visst livet. Nu har de fått ett nytt fall att försöka reda i, ett fall som inte liknar något annat. Och av någon anledning är vittnena allt annat än medgörliga och informativa.

En grupp med spekulanter tas som gisslan under en lägenhetsvisning. I gruppen finns mäklaren på firman Läget, mångmiljonären Zara, Ro som snart ska ha barn med gravida Julia, Roger med frun Anna-Lena och den äldre damen Estelle. Så småningom dyker även en lättklädd man med kaninhuvud upp. En minst sagt brokig skara människor alltså. Själva gisslandramat är egentligen bara ännu en i raden av händelser som gått fel för rånaren denna dag. Det började med att rånaren skulle råna en bank som visade sig vara kontantlös och nu har rånaren alltså även fått en gisslan att deala med. Rånaren har ingen aning om hur detta ska lösas.

Jack och Jim arbetar samtidigt med hur de ska få rånaren att ge upp och släppa gisslan. De har inte tid att vänta in förhandlaren från Stockholm, och vad kan egentligen den där stockholmaren som de inte kan? När de väl lyckas få rånaren att släppa gisslan och stormar lägenheten upptäcker de något väldigt oväntat. Lägenheten är tom. Rånaren är spårlöst försvunnen. Hur lyckades rånaren fly?

I ett antal mer eller mindre lyckade förhör och genom tillbakablickar får vi bit för bit veta vad det egentligen var som hände. Hur hamnade spekulanterna på visningen? Hur hamnade rånaren där? Och vad har en man som hoppade från en bro och en tonårsflicka som inte hoppade med saken att göra?

Samtidigt som Fredrik Backman levererar ett persongalleri som skulle kunna passa in i en farsartad komedi så sätter han på sant Backmanskt vis många gånger fingret på varför vi människor tänker som vi tänker, gör som vi gör och hamnar där vi hamnar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar