onsdag 23 oktober 2019

"Stora små lögner" av Liane Moriarty

Bildresultat för stora små lögner


Efter otaliga försök att komma undan sitt förflutna känner den unga ensamstående mamman Jane att hon äntligen hittat hem då hon flyttar till den välbärgade australiensiska kuststaden Pirriwee tillsammans med sin son Ziggy, som föddes efter att hon blivit våldtagen av en okänd, våldsam men karismatisk, gärningsman. Men hur hon än försöker lyckas hon inte springa ifrån sina traumatiserande upplevelser. När Jane lämnar av Ziggy vid hans nya skola träffar hon Madeline och Celeste som har barn i samma årskull, och de tre blir snart nära vänner. Madeline och Celeste verkar leva till synes perfekta liv, med lysande karriärer och kärleksfulla äktenskap. Men det ingen av dem ser är de andras hemligheter…

Madeline tampas med den växande klyftan mellan henne och hennes äldsta dotter Abigail, som helst av allt vill flytta till sin pappa, och hans nya yngre fru, yogainstruktören Bonnie. Till råga på allt får Madeline reda på att Abigail auktionerat ut sin oskuld till förmån för Amnesty International, och hon känner att hon inte når fram till sin dotter såsom hon brukade.

Bakom Celestes perfekta yta bleknar blåmärken efter slagen från hennes man Perry. Men de älskar ju varandra: hon älskar honom och han avgudar henne, och han är en fantastisk pappa till deras tvillingsöner Max och Josh. Perry skulle ju aldrig vara våldsam inför barnen, och är det inte så att Celeste behöver hans slag? Kanske GILLAR hon det? Men när det visar sig att sönerna trots allt inte är så skonade från den våldsamma hemmiljön som hon först trott inser Celeste att hon måste agera för att skydda sina barn.

Samtidigt måste Jane hantera anklagelserna om att Ziggy skulle ha tagit strypgrepp på den jämnåriga flickan Amabella, något som han förnekar. Trots att Jane har svårt att föreställa sig att hennes son skulle vara kapabel att mobba andra barn kan hon inte sluta tänka på Ziggys far. När Amabella fortsätter att peka ut Ziggy sprids misstänksamheten mot honom och Jane, och Jane måste till sin förskräckelse inse möjligheten att faderns våldsamma drag kanske träder fram även hos sonen.

Boken har gett upphov till den flerfaldigt prisbelönade HBO-serien ”Big little lies”, med bland annat Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley och vår egen Alexander Skarsgård i huvudrollerna. Såväl serien som boken är ett beroendeframkallande måste om man gillar att hållas på helspänn och att genom hela storyn förvånas över avslöjandet av nya detaljer som omkullkastar allt man trodde att man visste.

/VFU-Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar