måndag 13 januari 2020

"Små stora saker" av Jodi Picoult

Bildresultat för små stora saker

Ruth Jefferson är barnmorska på en förlossningsavdelning i New York. Hon har över tjugo års erfarenhet av både mammor och bebisar och ser yrket som sitt kall. Hon lever för sin son Edison som är en smart kille med högsta betyg. Ruth gör allt för att Edison ska få den framtid han förtjänar trots sin mörka hudfärg. 

När de nyblivna föräldrarna Turk och Brit ser att det är Ruth som kommer för att sköta om deras nyfödde son Davis blir de upprörda. Turk vet knappt vart han ska ta vägen, ska den där mörkhyade kvinnan ta hand om hans son, hans ariska son? Aldrig. De vägrar att låta Ruth röra Davis och får läkaren att sätta en post it-lapp i hans journal där det står att barnet inte får tas om hand av afroamerikansk personal. Ruth tar det som ett personligt påhopp. Hon är den enda afroamerikanska som är anställd på avdelningen. Det är henne föräldrarna inte vill ha.

Trots att Ruth är förbjuden att vara i närheten av Davis gör omständigheterna att hon står ensam med honom när han slutar andas. Ruth tvekar först. Ska hon hjälpa honom trots att hon faktiskt är förbjuden? Först gör hon ingenting, men sedan förstår hon att hon måste göra allt som står i hennes makt för att rädda Davis. Läkare och ännu mer personal tillkallas men Davis liv går inte att rädda. Föräldrarna kommer inspringande när Ruth står och gör bröstkompressioner på barnet och de är övertygade om att det är den svarta kvinnan som dödat deras barn.

Ruth blir anklagad för mord och allt som händer följs ur de inblandades ögon. Turk som är en hängiven vit makt-anhängare och är aktiv i forum på nätet och även har misshandlat sin egen pappa svårt för att han är homosexuell. Försvarsadvokaten Kennedy som inte vill blanda in rasfrågan vilket Ruth är övertygad om beror på att hon är vit. Ruth själv som vill rentvå sig själv på alla sätt även fast det kanske inte alltid är det bästa rent taktiskt samtidigt som hon försöker skydda Edison från medierna som gottar sig i fallet. Vi får även en inblick i hur det amerikanska rättssystemet funkar, hur försvarsadvokat och åklagare förhandlar om de jurymedlemmar de tror kommer att rösta till deras fördel utifrån bakgrund och tidigare erfarenheter. Man kommer inte ifrån att fundera över hur rättssäkert ett sådant system egentligen kan vara.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar