måndag 16 mars 2020

"Playlist for the dead" av Michelle Falkoff

Playlist for the Dead (e-bok)

Sam och Hayden har alltid varit bästa vänner, och även varandras enda vänner. De har trivts i varandras sällskap och pratat musik, läst serier och gameat. De har inte behövt någon annan. Även fast Sam ibland försökt föreslå att de ska gå på fester eller kanske försöka umgås med någon annan har Hayden alltid tyckt att det varit onödigt. De har haft sin egen geekiga bubbla att hänga i. Men nu är Sam ensam kvar. Han hittade Hayden död i sin säng efter att ha överdoserat piller morgonen efter en fest som Hayden, helt olikt honom, insisterat på att de skulle gå på. Sam förstår inte varför. Han visste att Hayden inte alltid mådde så bra. Hans äldre bror Ryan och hans gäng har alltid varit riktigt taskiga mot dem och i synnerhet mot Hayden. Föräldrarna har aldrig varit nöjda med honom och han har alltid haft det svårt i skolan. Men att det skulle vara så illa så att han skulle gå så långt som att ta livet av sig hade Sam ingen aning om. Han trodde att de berättade allt för varandra. Hayden lämnar en spellista och en lapp efter sig där det står att Sam kommer att förstå när han lyssnar på låtarna, men Sam bli bara mer förvirrad. Han slits mellan ilskan över att Hayden kunde göra något sådant här mot honom och skulden eftersom han är helt övertygad om att allt är hans fel. Sam vill inte tänka på festen, vad som hände där, bråket och hans sista ord till Hayden. Det gör alldeles för ont.

Efter Haydens begravning träffar Sam Astrid, en tjej som han aldrig lagt märke till innan men som går på samma skola. Astrid verkar vilja umgås med honom och introducerar honom för sitt gäng. Sam har alltid tänkt att han är en sådan som inte är bra på att prata med folk, att han är en sådan som inte kan skaffa sig vänner. Men kanske kan det bli en ändring på det? Astrid verkar dock veta väldigt mycket om både Sam och Hayden. Kände hon Hayden? Varför berättade han inte om henne i så fall?

När Sam spelar Mage Warfare hemma, det spel Hayden och han brukade spela tillsammans, så dyker Haydens figur upp och påstår sig vara Hayden. Sam tänker att det såklart är någon som försöker lura honom, något annat är ju omöjligt. Men ju mer de chattar ju mer känns det som att det är den riktiga Hayden. Men det kan det väl inte vara? I vilket fall kan Sam knappt sluta tänka på det och sover i princip ingenting på nätterna. Istället sitter han och spelar och försöker få Hayden, eller vem det nu är, att svara på alla hans frågor.

Efter ett tag blir både Jason och Trevor i Ryans mobbargäng attackerade. Kan detta ha något med Haydens död att göra? Eller finns det fler som vill dem illa? Astrid anser att det är karma, de får till slut vad de förtjänar, men Sam kan inte sluta tänka på det. Även fast han hatar det de gjorde mot Hayden av hela sitt hjärta känns det inte rätt. Sam mår inte bättre av att de mår dåligt och Hayden kommer inte tillbaka i vilket fall.

Frågorna snurrar i Sams huvud och ger honom ingen ro. Varför tog Hayden livet av sig? Vem är det han pratar med i spelet? Vem har attackerat mobbarna? Varför vet Astrid så mycket om Hayden? Och hur ska Sam kunna fortsätta leva sitt liv utan Hayden vid sin sida?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar