måndag 25 maj 2020

"Bergtagen" av Camilla Sten

Norstedts Förlagsgrupp: Norstedts, Rabén & Sjögren och B Wahlströms

När den anrika internatskolan Järvhöga Läroverk öppnar upp igen efter att ha varit stängd i flera decennier lockar den återigen rika elever söderifrån. Ryktet om att vara en elitskola består. Eleverna på den kommunala skolan spanar fortfarande in läroverkseleverna på byn. När internateleven Markus går ut i skogen en kväll och inte kommer tillbaka drar sökandet igång direkt och snart börjar skolan att tömmas på elever. Föräldrarna i Stockholm vill inte att deras barn ska vara kvar i de jämtländska skogarna.

Julia går på den lokala gymnasieskolan och jobbar extra på samhällets enda hotell som snart fylls med föräldrar, poliser och journalister med mer eller mindre höga krav. Av någon anledning kan Julia inte riktigt släppa historien med den försvunna eleven. Tillsammans med sin bästa kompis Astrid hänger hon med Missing people ut i skogen för att leta. Bland de som söker i skogen finns även Emil som var Markus rumskamrat. Han dök upp på samlingsplatsen efter att ha gått längs motorvägen alldeles för tunt klädd men fast besluten att hjälpa till. Emil har inte sovit på flera dygn, inte sedan Markus försvann, och han kan inte sluta tänka på att det var hans fel att Markus gick ut i skogen alldeles ensam den där kvällen. varför var han tvungen att göra det där dumma? Kunde han inte bara nöjt sig med deras filmkvällar på söndagarna?

Julia och Emil träffar sedan på varandra igen och bestämmer sig för att tillsammans försöka ta reda på vad som hänt Markus. I sina efterforskningar märker de att det inte är första gången en ung man gått ut i skogen utan att komma tillbaka. Tydligen är det så det är i Järvhöga. En del skyller på den eviga kylan och mörkret. I vilket fall är det bara så det är. De har dock svårt att acceptera det svaret, det måste ju finnas en anledning. Allt kan väl inte vara ett sammanträffande? Familjen Erlander som grundade Järvhöga och ett tag ägde nästan hela samhället dyker upp här och där när de letar. Kan de ha något med allt att göra? Eller är det så att orsaken ligger i något som finns bortom vår verklighet?

Varvat med nutid får vi även veta vad som hände Lisa och Rosa på 60-talet när skolan var öppen enbart för pojkar och flickorna arbetade i köket och matsalen. Redan då hade pojkar börjat försvinna in i skogen. Redan då fanns ett mysterium som behövde lösas. 

Detta är första delen i en planerad trilogi om Järvhöga. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

måndag 18 maj 2020

"Of curses and kisses" av Sandhya Menon

Of Curses and Kisses (inbunden)

Jaya Rao är prinsessa i ett litet område i Indien som inte är självstyrande. Efter en skandal som förstoras upp i media, där hennes yngre syster Isha, en verkstad och en kyss är inblandad, blir de båda systrarna ivägskickade till en privatskola i USA, St. Rosetta’s International Academy som är full av döttrar och söner till politiker, skådisar och andra oerhört rika personer. Jaya har ett år kvar till examen och är fast besluten att sedan ta på sig alla de plikter som hennes uppdrag som prinsessa kräver. Isha är däremot inte lika intresserad av detta utan vill läsa robotmekanik och umgås med de personer hon vill utan att behöva tänka på hur detta påverkar deras kungarike.

Familjen Rao har regerat över sitt kungadöme under århundraden tillbaka och långt bak i tiden ligger även fiendeskapet med familjen Emerson. En medlem av familjen Emerson stal en rubin från Rao-familjen som en Rao-släkting sedan lade en förbannelse över och sedan dess är sprickan mellan familjerna djup. När Jaya och Isha kommer till skolan får de veta att även Grey Emerson går där, arvingen i familjen som är deras stora fiende. Jaya bestämmer sig för att ta chansen till hämnd och kommer på en plan. Hon ska få Grey att falla för henne och sedan krossa hans hjärta. Lika enkelt som genialt, vad kan gå fel?

När Jaya först träffar Grey märker hon att han är väldigt inåtvänd och inte det minsta social. Han har några kompisar som han brukar äta med och som försöker få med honom på andra aktiviteter men det går sådär. Detta leder även till att Jayas plan att flirta in sig hos Grey går sådär. Han är inte särskilt intresserad av Jayas flirtande. Han är inte intresserad av att umgås med henne alls. Det som upptar Greys hjärna och som får honom att dra sig undan är istället den förbannelse som ligger över honom, den förbannelse han fått höra om sedan barnsben. Hans mamma dog när han föddes och hans pappa har präntat in i honom att det var hans fel, att han för med sig otur och död. Grey har lärt sig en ramsa utantill som han tycker beskriver hans liv perfekt fram tills nu, och enligt denna ramsa ska hans liv ta slut på hans artonårsdag som närmar sig med stormsteg. När Grey får se det halsband med röda rubiner formade som en ros som Jaya bär, och som dessutom tappar stenar en efter en, blir han övertygad om att halsbandet på något sätt räknar ner den tid han har kvar av sitt liv.

Finns förbannelsen på riktigt? Vad kommer hända med Grey på hans artonårsdag? Kommer Jaya att lyckas med sin plan? Och vad är egentligen viktigast, att följa sin plikt gentemot sitt kungarike och sina föräldrar eller att faktiskt lyssna till sitt eget hjärta och gå den väg man vill?

Boken har inspirerats av den kända sagan om Skönheten och Odjuret, och har du koll på den kan du säkert hitta många likheter i boken.

/Skolbibliotekarie-Josefine

onsdag 13 maj 2020

Nytt i biblioteket: april


Salt to the sea av Ruta Sepetys
With malice av Eileen Cook
Chosen ones av Veronica Roth
Midnight sun av Trish Cook
Ett hov av vingar och undergång av Sarah J. Maas
Children of virtue and vengeance: Upproret av Tomi Adeyemi
Där kräftorna sjunger av Delia Owens
En enda gnista av Jodi Picoult
Brevet från mig: dikter för unga av Lena Sjöberg
Bergtagen av Camilla Sten
Nationalteatern av Erik Niva
Superintelligens av Nick Bostrom
Skriv bara skriv av Louise Alvarsson
Partier och partisystem av Magnus Hagevi
Who she is av Diane Byington
Girl, woman, other av Bernardine Evaristo
Wolf by wolf av Ryan Graudin
Blood for blood av Ryan Graudin
We set the dark on fire av Thelor Kay Meija
Att uppfinna ensamheten av Paul Auster
Anonyma prestationister av Adam Svanell
Kåtornas folk av Ester Blenda Nordström
Antikens sju underverk av Allan Klynne
Rapport från ett slakteri av Lina Gustafsson
Sårbar och superstark av Mia Törnblom
Smittans tid av Paolo Giordano
Before I fall av Lauren Oliver
Bingo love av Tee Franklin
Till mitt försvar av Peter Johansson
Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson
Människan i provröret av Torill Kornfeldt
Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba
Vietnamkriget av Marco Smedberg
House of earth and blood: Crescent city av Sarah J. Maas
The conference of the birds av Ransom Riggs

måndag 11 maj 2020

"Paradiset ligger under mammas fötter" av Gina Dirawi

Omslagsbild: Paradiset ligger under mammas fötter

Mona och Mila bor i en norrländsk småstad och har alltid varit vänner och gjort allt tillsammans. De till och med vaxar varandras underliv och bleker varandras ansiktshår (ibland med mindre brännskador som följd). Men Mona har blivit alltmer rebellisk. Milas mamma och de andra kvinnorna i moskén tycker inte att Mila borde umgås med Mona, hon är ingen bra förebild. Både Mila och Mona borde vara lite mer som Nadine, tycker de. Nadine som har perfekta betyg, perfekt smink och vars slöja aldrig ligger fel.

Mona vill ha frihet och revolution men ingen förstår henne. Alla i moskén och alla i skolan är hatare. Hon får utlopp för alla sina känslor genom att måla graffitti, som när hon målar gympa-Ove som en gris på en av skolans väggar. Det är konst som visar sanningen, inte klotter som många verkar tycka. Monas mamma är dödssjuk och ligger på sjukhus och hennes pappa lämnar knappt sovrummet, inte ens för att hälsa på mamman. Istället ligger han där och storröker och förfaller mer och mer.

Mila strävar efter att vara perfekt. Hon ska få A i alla ämnen så att hon kan bli läkare trots att hon hatar alla slags kroppsvätskor och baciller och handspriten är hennes bästa vän. Sådant går väl att vänja sig vid? Hon satsar även på att gifta sig med en perfekt och pålitlig kille. Men det känns inte som att det räcker, det känns inte som att hon duger. Hur ska hon någonsin kunna vara tillräcklig i hennes mammas ögon, eller i hennes pappas som bara är en alldeles för stor tavla på väggen i lägenheten?

Mona och Mila kämpar med vänskapen. Trots allt alla säger är de lojala mot varandra, det har de alltid varit. Men på studentdagen kraschar allt. Monas mamma har dött och hon hinner inte ens berätta för Mila innan hon och pappan åker till Beirut för att begrava mamman. Mila blir samtidigt tvångsinlagd på psyket, där hon även tillbringat en tid innan, och blir avstängd från omvärlden.

Något senare ser livet till att de båda befinner sig samtidigt i det flyktingläger i Beirut där deras mammor en gång träffades. I lägret bor även Monas släkting Nour och Mona står inte ut med att se hur framför allt kvinnorna i lägret behandlas. Hur de våldtas och sedan tar sitt liv på grund av skam utan att någon gör något för att stoppa. Kvinnorna skvallrar och skämtar högljutt på salongen, men Mona vet att de bryr sig mer än vad de vill ge sken av. De vill inte ha det såhär. Men de är maktlösa. Vad ska de göra när enda sättet att lämna lägret ofta är att bli bortgift med en äldre man i ett västerländskt land?

Gina Dirawi har skrivit denna boken för sitt 16-åriga jag, en bok som hon velat läsa då. En bok om kvinnlig frigörelse, att vilja vara något annat eller någon annan, att hitta en ny plats i tillvaron, att slå sig fri. Boken handlar också om hur mycket som måste offras för att nå den där friheten, alltihop skrivet med ett mustigt språk som gör platser och lukter levande (och detta ofta inte på ett trevligt sätt).

/Skolbibliotekarie-Josefine

torsdag 7 maj 2020

Skolbibliotekariens lästa böcker: april


Now entering Addamsville av Francesca Zappia
Björnkvinnan av Karolina Ramqvist
Den sista flickan av Nadia Murad
Hotet av Mats Söderlund
Korridorer av Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg
Vi som flydde av Malala Yousafzai
Ganska nära sanningen av Anna Ahlund
Äntligen vardag! av Petter A Stordalen
Evvie Drake börjar om av Linda Holmes
Som en öppen bok av Sara Molin
Sommar vid Sommen av Camilla Dahlson
Brev från nollpunkten av Peter Englund
I händelse av min död av Kristina Edblom
Biblioteket av Susan Orlean
Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död av Alexander Karim
Det sextonde året av Kim Liggett
Sverigevänner av Arash Sanari
Gileads döttrar av Margaret Atwood
A girl called shameless av Laura Steven
Hackad demokrati av Martin Moore
Den motvilliga modellen av Roger Dupé
En avlägsen kust av Jenny Colgan
Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Kvinnor förändrar världen av Melinda Gates
Rippad av Josefine Adolfsson
Gryningsstjärna av Charlotte Cederlund
Bingo love vol. 1 av Tee Franklin
The kingdom of back av Marie Lu
Midnattsljus av Charlotte Cederlund
Grottdykaren av Johanna Elomaa
Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson
Jag stannade kvar i Auschwitz av Eddy de Wind
Smittans tid av Paolo Giordano
Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi

måndag 4 maj 2020

"Hotet" av Mats Söderlund

Omslagsbild: Hotet

Jenny bor med sin mamma och de två yngre syskonen David och Wilma. Deras pappa försvann spårlöst i fjällen några år tidigare när han och Jenny var uppe och vandrade och ingen vet vad som egentligen hände. Han var bara borta och har inte synts till sedan dess. De vet inte om de ska utgå från att han inte lever och därför inte kommer tillbaka eller om de ska hålla fast vid hoppet.

Mamma Gaupa arbetar inom FN och där är vattnets vara eller icke vara en stor och viktig fråga. Det är en bit in i en inte jätteavlägsen framtid där klimatkatastrofer är något man fått vänja sig vid och bristen på vatten påverkar världen väldigt mycket. Stora folkmassor befinner sig på flykt och krig hotar att bryta ut. Mamman är ofta iväg på viktiga möten och de tre syskonen får då klara sig själva hemma.

Jenny, David och Wilma har alltid känt sig lite annorlunda. De är snabbare och kan sikta bättre och hoppa högre än sina jämnåriga kompisar. Det är inte något de pratar om inom familjen, det bara är så. Jenny har alltid varit bäst på orientering, hon känner knappt av någon trötthet, och Wilma skjuter bäst av alla i sin förening. David brukar istället försöka hålla igen på idrotten för att inte ses som alltför udda. Han vill bara vara som alla andra.

När det visar sig att någon är ute efter Jenny, och David sedan blir kidnappad får de förklaringen. De får veta att deras föräldrar undanhållit sanningen under deras uppväxt. De får veta varför de är annorlunda. De får veta vad som var anledningen till att pappan försvann. Förklaringen är lika orimlig som logisk och snart förändras deras liv totalt.

Boken innehåller både inslag av fantasy, sägner och gammal folktro men tar även upp klimathotet och möjliga konsekvenser av vår nuvarande livsstil samt teknik och hur den skulle kunna utvecklas i framtiden. ”Hotet” är första delen i en trilogi och övriga delar heter ”Kampen” och ”Flykten”.

/Skolbibliotekarie-Josefine