tisdag 10 november 2020

"How we became wicked" av Alexander Yates

Det är en bit in i framtiden och världen har drabbats av en smitta, en smitta som sprids via myggliknande insekter som kallas singers och även från smittade människor till friska. Världens befolkning är indelad i tre delar. Det är The Wicked, personer som är smittade och har blivit helt förändrade. De beter sig litegrann som barn och det enda de har i tankarna är våld och död. De drar sig inte för att slita andra de möter i stycken så länge ingen stoppar dem. Den andra gruppen är The True som är personer som inte smittats ännu. De måste ha på sig skyddsdräkter så fort de går någonstans där de smittsamma insekterna kan finnas och gör allt för att förbli friska. Den tredje gruppen är The Vexed och det är personer som är immuna mot smittan. Många föräldrar satte ut sina barn bland insekterna för att det sades att de som blivit stuckna som barn sedan skulle bli immuna, men det visade sig att de flesta blev sjuka och dog. De få som överlevde blev dock immuna, precis som tanken var.

Hank och Astrid bor i Goldsport som är en inhägnad, skyddad stad. De är yngst i staden då nästan alla barn dog när föräldrarna försökte göra dem immuna. Efter denna händelsen försökte ingen få barn igen, barnens död blev ett alltför stort trauma som det inte pratas om. Astrid lyckades bli immun medan Hanks föräldrar inte ens försökte med honom då de ansåg honom vara alltför svag och inte trodde att han skulle klara av det. Han måste alltså alltid ta på sig skyddsutrustning varje gång han går utanför inhägnaden där han riskerar att stöta på singers.

Nu verkar det som att något händer ute på Puffin island, ön utanför Goldsport som ingen pratar om. Det är ön där The Wicked sägs hålla till. En ö de måste hålla sig borta ifrån. Fyren på ön tänds oväntat och Astrid känner att hon behöver ta reda på varför. Både hennes pappa och Hank försöker dock få henne på andra tankar. Att ta sig till Puffin island är ingen bra idé. Astrid kan inte släppa tanken på den mystiska ön och den lysande fyren och tillsammans med Hank får hon veta saker om smittan och vad som hände innan, i den gamla världen, som förändrar allt. Det de fått lära sig om smittan sedan de var små kanske inte helt överensstämmer med vad som egentligen hände.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar