måndag 31 maj 2021

Nytt i biblioteket: maj

 

Realm breaker av Victoria Aveyard

Skymningstid av Henrik Bromander

Paradis city av Jens Lapidus

Karantändagboken av Elin Lucassi

A court of silver flames av Sarah J. Maas

När bergen sjunger av Phan Que Mai Nguyen

Andetag av Jennifer Niven

Det sista livet av Peter Nyström

Heartstopper Volume 4 av Alice Oseman

Inte alla män av Veronica Palm

Det är någonting som drar i mig av Elin Persson

Vår bästa tid av Kiley Reid

Vinterviken av Mats Wahl

Only love can break your heart av Katherine Webber

Uppdrag Hail Mary av Andy Weir



fredag 30 april 2021

Nytt i biblioteket: april

Poet x av Elizabeth Acevedo

Kate in waiting av Becky Albertalli

Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen

The gilded ones av Namina Forna

Berget vi bestiger av Amanda Gorman

Bortglömda namnens bok av Kristin Harmel

Järnulven av Siri Pettersen

Konferensen av Mats Strandberg

Concrete rose av Angie Thomas

Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén




tisdag 6 april 2021

Nytt i biblioteket: mars

 

Dikter för unga

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

Livlina av Happy Jankell

Korpen flyger av Amanda Lindqvist

Przewalskis häst av Maja Lunde

Ett hov av vingar och undergång av Sarah J. Maas

Elddopet av Andrzej Sapkowski





    


tisdag 16 mars 2021

"Jag vill inte ha levt förgäves" av Mari Larsson

 



Anne Franks dagbok publicerades för första gången redan några år efter andra världskriget och därefter har boken lästs av många läsare världen över.

I den här boken får man följa Anne Frank från uppväxten i Tyskland till flykten till Amsterdam. De lever några relativt lugna år där men efterhand begränsas familjens liv alltmer och de ser till slut inget annat alternativ än att gå under jorden. Boken bygger dels på flera böcker om Anne Franks liv som inte publicerats tidigare och dessutom har Mari Larson haft kontakt med en av Anne Franks barndomsvänner som har berättat mycket om deras uppväxt i Amsterdam. Här får man en bild av en livlig, levnadsglad, fåfäng och  och fantasifull flicka. Hon är en riktig pratkvarn som lärarna i skolan ibland blir rätt trötta på. När familjens liv begränsas alltmer ser de inget annat alternativ än att gå under jorden. Tillsammans med en annan familj gömmer de sig i det gårdshuset där de kommer att tillbringa över två år. En av föräldrarnas största orosmoment är hur Anne ska klara av det här instängda och begränsade livet där deras liv hänger på att de är tysta på dagarna för att inte avslöja deras gömställe. Hennes räddning för att klara av det enformiga livet i gömstället blir skrivandet. I hennes dagbok skriver hon om sina tankar och känslor, funderingar över kärleken och framtiden, drömmar och förhoppningar men även om hur svårt livet i gömstället är. Konflikter är vanliga, ovissheten och anspänningen går dem på nerverna. Utöver dagboksanteckningarna skriver hon också lite andra berättelser. Hennes stora dröm är att bli en känd författare. När familjen togs till fånga efter att ha levt gömstället i två år räddas hennes dagboksanteckningar av en av familjens modiga hjälpare. Den här boken är intressant och läsvärd ut flera aspekter men inte minst för att de som hjälper familjerna att hålla sig gömda ägnas mycket utrymme. Många blundade för grymheterna som begicks mot judarna under kriget men det finns också många modiga människor som riskerade sina egna liv för att gömma judar. De var ju helt beroende av matleveranser och andra förnödenheter, men minst lika viktigt för den mentala hälsan för invånarna i gömstället var att hjälparna ofta kom och åt lunch med dem. Inte minst Anne passade då på att fråga ut dem om livet utanför gårdshuset.

Anne, hennes syster Margot och deras mamma dog under fruktansvärda förhållanden i ett koncentrationsläger. Annes pappa var den enda familjemedlemmen som överlevde kriget och han kom att ägna resten av sitt liv åt att göra Annes dagbok känd för omvärlden. Snart finns det inte så många i livet som kan berätta om förintelsen och därmed blir ju sådana har skildringar så oerhört viktiga. Anne skriver i sin dagbok att hon vill leva vidare även efter sin död. Det har hon ju verkligen gjort.


fredag 5 mars 2021

"Förintelsens barn" av Margit Silberstein

 



Ernst och Ili, är ett ungt förälskat par i Transylvanien som planerar för bröllop och sin framtid. När andra världskriget bryter ut skiljs paret åt. Ernst tillbringar flera svåra år i fångenskap i Ukraina och Sibirien. Ili skickas till förintelselägret Auschwitz och Bergen-Belsen. Hennes systrar dör bara dagar innan lägret befrias men Ili överlever och transporteras med de vita bussarna till Sverige. Efter krigsslutet lyckas Ili och Ernst få kontakt med varandra genom Röda korset och utväxlar då brev som är fyllda av kärlek, omsorg, oro och längtan. Breven som Ernst skickade finns bevarade och boken bygger till en viss del på breven. En aprildag 1948 återförenas paret äntligen på Norrköpings centralstation. Båda två är ensamma överlevande från sina familjer. Allt som finns kvar efter sina familjer är minnen och några enstaka fotografierna.

I sitt nya hemland bildar de nu äntligen familj och inom några år föds först Margit och sedan lillebror Willy.  Margit Silberstein har funderat mycket över hur någon människa orkar leva vidare efter att ha fått utstå så mycket ondska och sorg och hennes slutsats är att det för många blir barnen. Barnens uppväxt präglas av föräldrarnas oro för att något ska hända barnen. Barnen står för så mycket, hoppet om en framtid som ska innehålla allt det som föräldrarna själva inte fick uppleva.  För föräldrarna är det självklart att Willy och Margit ska gifta sig och föra det judiska arvet vidare genom kommande generationer. Det är ett tungt ansvar att lägga på ett barn och Margit skildrar här de konflikter som uppstår mellan föräldrarnas förväntningar och barnens önskan att få leva sina egna liv och fatta egna beslut. Förintelsens barn handlar om hur förintelsen påverkat inte bara den generation som överlevde andra världskriget, utan hur arvet förs vidare även till nästa generationer och präglar även deras liv. Margit Silbersteins bok om sina föräldrar och sin uppväxt är en av mina starkaste läsupplevelser på länge. Den väcker så många tankar om familjer, identitet, livet och döden.


måndag 1 mars 2021

Nytt i biblioteket: februari

 

Himlabrand av Moa Backe Åstot

A vow so bold and deadly av Brigid Kemmerer

Stöld av Ann-Helen Laestadius

Lisa och Lilly. En sann kärlekshistoria av Mian Lodalen

Den sista migrationen av Charlotte Mcconaghy

Hundparken av Sofi Oksanen

The Queen’s gambit av Walter Tevis








onsdag 17 februari 2021

"Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria" av Mian Lodalen

 


En sensommarkväll 1910 träffas Lisa och Lilly för första gången på en hemlig dans i Årstaviken. Lisa blir blixtförälskad i Lilly som hon tycker är den vackraste flickan i Stockholm. Under ett år får vi följa Lisas och Lillys kärlekshistoria, en kärlek som måste vara hemlig eftersom den är förbjuden. Lisa tycker att allt som roligt och som hon älskar, att dansa, lyssna på musik och roa sig verkar vara förbjudet. Lisa är uppvuxen i en fattig arbetarfamilj på Södermalm där barnen tidigt förväntas bidra till familjens försörjning. Emellanåt försöker hon smita ut och träffar Lilly men det är svårt eftersom hon har föräldrarnas ögon på sig hela tiden.  Hennes bror har betydligt större friheter vilket hon tycker är otroligt orättvist. När Lisa får arbete hemma hos en familj och flyttar in hos dem så får hon en aning om friheten. Lisa och Lillys kärlek är intensiv och passionerad och de tar allt större risker för att få träffas. De drömmer om framtiden och ett liv även om deras kärlek i samhällets ögon är olaglig. Den här sorgliga kärlekshistorien bygger på verkliga personer och händelser.

fredag 12 februari 2021

”Himlabrand” av Moa Backe Åstot

 


Sextonåriga Ánte bor med sin familj i en by nära Jokkmokk. Han är ensambarn och för honom är det självklart att ta över arbetet med renarna efter sin pappa. De samiska traditionerna och familjebanden är viktiga för honom och därför blir han orolig när han märker att känslorna för bästa kompisen Erik förändras. Erik har varit tillsammans med sin flickvän i ett halvår och utåt sett verkar de vara det perfekta paret. Men är det verkligen Julia som Erik vill vara med? Hur ska Ánte egentligen tolka Eriks gester, blickar och ord?  Dessutom är han orolig över hur familjen ska reagera om de får reda på hans stora hemlighet. När han googlar ”homosexuella renskötare” hittar han ingenting. Det verkar inte finnas någon som är som honom. Kommer han att tvingas välja mellan kärleken eller att vara kvar i byn som renskötare?

Moa Backe Åstots debutbok är en fin ungdomsbok om kärlek, vänskap, familjeband och samisk kultur. 


måndag 1 februari 2021

 

Nytt i biblioteket: januari




Lowkey av Melody Farshin

Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg

The trial av Franz Kafka

The upside of falling av Alex Light

Blood & honey av Shelby Mahurin

Serpent & dove av Shelby Mahurin

Den sista migrationen av Charlotte Mcconaghy

The cousins av Karen McManus

Två sanningar och en lögn av Riley Sager

Samlade verk av Lydia Sandgren



onsdag 20 januari 2021

  "Dalenglitter" av Wanda Bendjelloul





I "Dalenglitter" får vi följa en ung tjej som tar jobb på en hamburgerrestaurang för att få ihop pengar till sin stora dröm, ett körkort. Hon längtar efter friheten att kunna åka vart hon vill. På restaurangen härskar Ariel som placerar de snygga tjejerna i kassan, ”restaurangens skyltfönster”, männen och de som pratar dålig svenska får slita i köket där frityroljan ger brännmärken för evigt på armarna. I restaurangen passerar stammisarna förbi, som mannen som varje dag vid tvåtiden beställer sju cheeseburgare, utom på lördagarna då han beställer 14. Personalen spekulerar vilt om vad han kan tänkas göra på söndagarna som är så viktigt att han inte hinner köpa sina dagliga hamburgare. På restaurangen jobbar också Jamila som är cool, snygg och street-smart. Jamila visar dessutom hur hon kan dryga ut sin magra lön genom att stoppa undan en och annan sedel från kassan. På rasterna drömmer de om ett annat liv, långt borta från frityroset och det hårda slitet på restaurangen. På Insta finns det ouppnåeliga: glitter, glamour, kändisar och dyra handväskor. Läs Wanda Bendjellouls utmärkta debutroman där hon med värme och humor tar upp ämnen som klass, utanförskap, vänskap och kärlek.