måndag 23 januari 2017

"Holding up the universe" av Jennifer Niven

 (häftad)

Libby har precis börjat skolan igen efter att ha varit borta ett bra tag. När hennes mamma dog började hon äta. En massa. Snart var hon USA:s fetaste tonåring. Det gick så långt att hennes kropp inte klarade av mer. Hon blev sjuk och fick lyftas ut från sängen i sitt rum med hjälp av en lyftkran efter att taket öppnats upp då det inte fanns något annat sätt att få ut henne ur huset. Men nu är det alltså dags för Libby att sluta gömma sig och komma ut i verkligheten igen. Hon har gått ner en hel del i vikt men hon är fortfarande stor. Många har svårt att se bakom hennes vikt och hitta den riktiga Libby men hon bestämmer sig för att det nu är dags för henne att bli en sådan tjej som kan göra vad hon vill. Hon ska bli någon som är att räkna med och som inte fastnar i vad andra tycker och inte bryr sig om andras dömande blickar.

Jack är den där coola killen som verkar ta livet med en klackspark och är en expert på att passa in i olika sammanhang. Men ingen känner egentligen honom mer än på ytan, och ingen känner till hans stora hemlighet. Han kan nämligen inte känna igen ansikten, varken sina kompisars, sina bröders eller sina föräldrars vilket såklart gör hans liv till en stor utmaning. Istället för ansikten är han tvungen att känna igen människor i sin närhet på andra sätt genom frisyrer, röster, kläder eller gångstil. Men han kan aldrig vara riktigt säker på att den han pratar med faktiskt är den han tror. Det enda han ser är ett blankt ansikte som kan tillhöra vem som helst. Jack har gjort det till en konst att smälta in, flyta med och inte komma någon nära.

Libby och Jack träffas då de båda hamnat i en samtalsgrupp och först vill de inte ha med varandra att göra. Men ju mer de pratar med varandra desto mindre ensamma känner de sig.

Jennifer Niven har tidigare skrivit boken “All the bright places” (“Som stjärnor i natten” på svenska).

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar