måndag 16 januari 2017

"Middagsmörker" av Charlotte Cederlund

Bildresultat för middagsmörker

16-åriga Áili har bott i Skåne hela sitt liv med sin pappa. Hennes mamma, som dog när hon föddes, var same och hennes pappa har hela tiden hållit henne bort från allt som har med samers kultur att göra. När hennes pappa dör i cancer måste hon flytta till en liten samisk by två och en halv timme från Kiruna där hennes morfar, som är den enda person som kan ta hand om henne, bor. Áili kan ingenting om den samiska kulturen och hon kan inte språket, det enda samiska med henne är hennes utseende och hennes efternamn. Hon bestämmer sig för att hon bara ska behöva stå ut i två år. Om två år är hon 18 och då ska hon bege sig så långt ifrån den samiska byn som hon bara kan. Långt ifrån all den snö och kyla som gör att hon inte kan gå runt i sneakers som hon alltid gjorde hela vintrarna i Skåne.

Morfar hämtar henne på flygplatsen och kör henne till den lilla samebyn som nu ska bli hennes hem. I alla fall i två år. När de kör in i byn känner hon något konstigt i kroppen,. Det är som om hon får någon form av anfall, som att hon får en stöt. Hon sneglar på morfar men han verkar inte ha märkt något och Áili tänker att hon kanske bara inbillat sig.

På ett sätt känns det nästan lite skönt att lämna Skåne även fast det är där hon känner sig hemma. Áili har alltid blivit betraktad lite som ett missfoster och har blivit mobbad under uppväxten. Hennes öga täcks av en vit hinna och ingen läkare har kunnat förklara varför. Hon ser perfekt, men hinnan har alltid funnits där. Dock visar det sig att det finns mobbare och elaka människor även i samebyn. Många av invånarna tycker inte att hon hör dit, de ser henne som en inkräktare som varken kan språket eller vet något om kulturen och Áili känner sig utfryst och utanför. Under ytan finns ett hat mellan svenskar och samer som går långt tillbaka i tiden.

Men detta är inte det värsta. Áili kastas in i en kamp som existerar någonstans mellan verklighet och fantasi, mellan det som är på riktigt och det som berättas i sagorna. Samernas fiender sedan hundratals år tillbaka är återigen på väg och de drömmar Áili alltid haft om björnar som jagar henne börjar likna verkligheten mer och mer. Fienderna måste besegras och det visar sig att Áili har en hel del av de egenskaper som krävs, stöten som hon fick när hon och morfar körde in i byn var inte inbillning utan ett tecken på att hon bär på magiska krafter. Med hjälp av bland annat sin gammelfarmor och sin nya vän Olivia ger hon sig in i kampen mot det onda.

Del två i serien om Áili, "Gryningsstjärna", släpps 18 januari.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar