måndag 20 mars 2017

"Jag vet allt det här" av Annika Paldanius

Bildresultat för jag vet allt det här

Hanna har flyttat från Dalarna till Göteborg för att plugga till läkare. Hemma i Dalarna finns hennes pappa, hennes läkare till mamma, systern som bloggar om bakning och farmor med de röda naglarna. I Göteborg finns vännerna Anna och Filippa som alltid står vid Hannas sida. Tillsammans är de oövervinnerliga och klarar allt. De pluggar, festar, går på yoga, bakar kladdkaka och har alltid varandra. Filippa har pojkvän och en fin lägenhet värd att avundas medan Hanna och Anna bor i samma studentkorridor och hittar nya, tillfälliga, killar när de är ute och festar.

Hanna är en sådan som kommer ihåg saker, hon vet en hel massa grejer. Varje kapitel börjar även med olika varianter av ”Jag vet…”. Hon vet saker och applicerar dem på omvärlden. Hon vet till exempel att läkarna skakar på huvudet åt patienter i hennes generation om man söker för något med hjärtat, och hon vet att läkarutbildningen är den mest snedrekryterade av alla utbildningar. Hon vet även att det varannan sekund är någon i världen som försöker ta livet av sig och att koffein blockerar adenosinreceptorer. Vad hon än gör kopplar hon det till saker hon vet. När hon är på spinning med Anna funderar hon över Annas astma och medicinska termer kopplade till denna och när hon äter rabblar hon latinska namn på delar av svalget inombords.

Under året då de pluggar internmedicin händer något. Det händer mycket. Hannas puls börjar rusa och hon blir tvungen att operera hjärtat. Anna röker och struntar i sin astma som blir värre. Den annars alltid så färgsprakande och perfekta Filippa förlorar sin glans och blir deppig, glider in i en depression. Plötsligt finns inget kul i Filippas liv och allt är bara grått grått. Hanna känner sig otillräcklig. Hon vet inte hur hon ska nå fram till Filippa. Hon vill locka fram Filippas skratt, det finaste hon vet. Men allt Hanna vet räcker inte. Alla fakta, all vetenskap och allt annat hon minns och lärt sig räcker inte till för att hjälpa Filippa. Hanna börjar tvivla på sitt yrkesval, vad gör man när vetenskapen inte räcker till? Och vad gör man när det inte går att ge en annan människa hopp och glädje, även fast man hemskt gärna vill?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar