måndag 27 mars 2017

"One man guy" av Michael Barakiva

Bildresultat för one man guy

När Aleks föräldrar tar med honom och hans bror Nik ut på restaurang, den restaurang han tjatat om längelänge att få gå till, förstår han att det finns en hake. Armenier äter aldrig ute, de tycker det är alltför viktigt med egen hemlagad mat som de själva vet vad de stoppat i. Aleks misstanke stämmer. Anledningen till att de gått ut för att äta är att hans föräldrar bestämt att han ska gå i sommarskola eftersom hans betyg inte är helt felfria, vilket är något de förväntar sig och nästintill kräver av honom. Den avkopplande sommar Alek sett fram emot med tennisläger och semester med familjen har alltså plötsligt ersatts av en sommar i en instängd och deprimerande skolbyggnad. Det spelar ingen roll hur mycket Alek protesterar. Har hans föräldrar bestämt så har de. Punkt.

Familjen har armeniskt ursprung och Aleks föräldrar är stolta armenier trots att de är födda i USA och har inte särskilt mycket till övers för ”de där amerikanernas” beteende. ”De där amerikanerna” som tycker att de gjort pannkakor från grunden när de använder pannkaksmix och ”de där amerikanerna” som inte förstår att det är viktigt att kunna erbjuda sina gäster i hemmet både kolsyrat och icke kolsyrat vatten, och dessutom både kylt och rumstempererat. Föräldrarna har alltid haft starka åsikter och talar om vikten att alltid uppföra sig som en gentleman och en stolt armenier. Alek har aldrig ens kommit på tanken att ifrågasätta dem.

Sommarskolan känns så icke-lockande den bara kan, och det blir inte bättre av att Aleks bästa kompis Becky i stort sett dansar ut från skolbyggnaden sista skoldagen taggad för en lång ledighet. Visserligen ska hon jobba på Dairy Queen för att få ihop pengar till ett skejtläger, men vad som helst är bättre än att tillbringa sommaren i skolan. På algebran hamnar Alek dock jämte Ethan. Ethan som hänger och skejtar med de coola killarna med läderjacka, piercingar och hotfulla utseenden. Ethan som startade skolans legendariska matkrig. Ethan som är allt som Alek inte är. När Alek uppmärksammar den stränga algebraläraren om att han skrivit fel på tavlan när Ethan ska lösa ett matteproblem och därmed räddar honom får Ethan upp ögonen för Alek.

Utan att han vet hur det gick till befinner sig Alek några dagar senare på ett tåg från New Jersey där de bor in mot New York city istället för i sin bänk i skolan då Ethan lovat honom att han ska visa hur man klarar sig en dag i New York på endast tio dollar. Steg ett är att åka gratis på tåget genom att stänga in sig på toaletten och skriva ”Ur funktion” på en lapp på dörren. Alek har aldrig tagit tåget till New York, han har aldrig befunnit sig på Manhattan och han har definitivt aldrig plankat på ett tåg. Men han gillar det. Samtidigt som han är livrädd. Hans föräldrar skulle ge honom utegångsförbud livet ut om de fick veta. Och när det gäller Ethan hade de absolut inte sett honom som ett lämpligt umgänge. Men Alek dras mer och mer till Ethan. Plötsligt är sommarskolan rätt trevlig ändå.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar