onsdag 7 november 2018

"Allt det här är sant" av Lygia Day Peñaflor

Bildresultat för allt det här är sant

Miri, Soleil och Penny går på en privatskola och är innegänget. Alla gör som dem. De har läst boken ”Underström” av Fatima Ro och blivit väldigt påverkade. De pratar om den hela tiden, både på fritiden och i skolan, och får engelskläraren att köpa in den till hela klassen. När Jonah kommer ny till skolan kommer han in i deras gäng på ett hörn, speciellt eftersom Soleil dras lite extra till honom och hans mystiska aura.

När Fatima Ro kommer till stan för att signera sina böcker bestämmer sig gänget såklart för att gå dit. De har som plan att stanna kvar till sist och få Fatima att se dem, få henne att uppmärksamma dem och prata med dem lite extra. Och det funkar, de kan knappt fatta att det är sant. Den berömda författarinnan Fatima Ro som skrivit den bästa boken någonsin är deras vän. De får komma till hennes hus och de avslöjar sakta men säkert sina allra innersta hemligheter för henne. De startar en diskussionsklubb för elever på skolan som har läst ”Underström” och blir alltmer involverad i boken och Fatima, medan hon kommer gänget allt närmare.

Fatima skriver under tiden på en ny bok, något som de märker stressar henne en hel del. När boken sedan kommer ut förändras allt. Boken handlar om dem. Alla de hemligheter som de berättat om för Fatima i förtroende går nu att läsa om svart på vitt i hennes bok. I Fatimas bok går Marni, Sunny och Paloma på en privatskola och läser boken ”Att drunkna”. Brady kommer ny till skolan med ett mystiskt och mörkt förflutet som senare avslöjas i boken. Därmed är även Jonahs hemlighet avslöjad.

I början av ”Allt det här är sant”, i verkligheten, är deras hemligheter blottade genom boken, Fatima har försvunnit spårlöst, Jonah har misshandlats svårt och ligger i koma och tjejerna vägrar att prata med varandra. Vad är det egentligen som har hänt? Vilka hemligheter har avslöjats? Vi som läsare får veta sanningen genom intervjuer med Miri och Penny till ett tv-program, genom mail och dagboksanteckningar som Soleil låter publicera i New York City Magazine och genom utdrag ur Fatimas bok som indirekt handlar om vad som hände i verkligheten. Men frågan är om det egentligen bara finns en sanning.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar