måndag 21 januari 2019

"Neverworld" av Marisha Pessl

Neverworld (inbunden)

Beatrice och pojkvännen Jim, Whitley, Cannon, Martha och Kipling var gänget alla ville vara med på high school. Nu har de gått ett år på college och allt är förändrat. Jim är död och Beatrice har varken träffat eller pratat med de övriga sedan de slutade skolan. Whitely tar kontakt igen och vill att de ska träffas allihop på Wincroft, herrgården där de tillbringat en massa tid tillsammans då de var oskiljaktiga. Beatrice vill helst lägga allt som hände bakom sig, hon vill inte tänka på Jims mystiska död och vad som kan ha orsakat den. Men Jim är också den enda anledningen till att hon tackar ja till Whitelys inbjudan. Kanske kan hon få svar på sina frågor, kanske vet någon av de andra mer om vad som hände?

På Wincroft känns det som att tiden stått still men ändå inte. Det ligger något tryckande i luften. Gänget bestämmer sig för att ut och festa och Beatrice går motvilligt med på att hänga på. På vägen hem är de alla småfulla och höga på livet när de nästan krockar med en mötande lastbil i ösregnet vilket gör att adrenalinruschen blir ännu större. När de är tillbaka på Wincroft och förösker torka så gott det går står en man utanför dörren. Mannen säger att de alla är döda, eller snarare att de befinner sig i Neverworld någonstans mellan liv och död. Cannon kör ut mannen och de skrattar åt honom och undrar vad det var för sjukt skämt.

Nästa dag vaknar Beatrice upp i baksätet på en blöt bil utanför Wincroft och undrar vad hon gör där. Det visar sig att det inte alls är nästa dag, det är samma dag. En dag som de måste genomleva igen och igen och igen. Den mystiska mannen dyker upp igen och berättar ännu en gång att de befinner sig i Neverworld. De måste tillsammans genom röstning komma fram till vem av dem som får komma tillbaka till livet igen. De måste vara helt överens, men varje omröstning får samma resultat. Alla röstar på sig själv.

Samtidigt går tiden men ändå inte, samma dag passerar om och om igen kanske hundra eller tusen gånger. Alla försvinner åt varsitt håll om dagarna och Beatrice bestämmer sig för att ta reda på vad de gör och försöka komma fram till hur hon ska få dem att rösta till hennes fördel. För hon vägrar att stanna i Neverworld, och inuti gnager fortfarande alla frågor kring Jims död. Hon måste få svar.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar