måndag 28 januari 2019

"Suicide club" av Rachel Heng

Suicide Club

Odödligheten finns inom räckhåll, men bara för dem som verkligen tar hand om sig på bästa sätt. De som utövar yoga, dricker hälsosamma drycker, undviker skadlig mat och tränar på de sätt som stärker kroppen rätt. Lea är en exemplarisk invånare. Nu fyller hon 100 och hennes mål är att bli en av de utvalda, att få leva för evigt. Men då får ingenting gå fel. Hon får inte slarva eller missa någonting, allt måste vara fortsatt perfekt.

Men så får hon syn på sin pappa på gatan, pappan som hon inte träffat på 88 år. Pappan som övergav henne. När hon försöker följa efter honom tar hon sig ur det förutbestämda ledet på trottoaren och blir påkörd av en bil. Den nuddar henne knappt men efter den händelsen är hon satt under bevakning. Man tror att hon gjorde det med flit, att hon försökte begå självmord. Människor som inte vill leva, som inte uppskattar det långa livet teknikutvecklingen möjliggör, passar inte in i systemet. De måste förändras. De måste bli som förväntat, perfekta människor. Lea hamnar i en samtalsgrupp med ett antal individer som mår dåligt och förstår inte riktigt vad hon gör där. Hon känner inte att hon gjort något fel. Hon är fortfarande den perfekta medborgare som hon var för någon dag sedan. Men hon kan inte heller berätta sanningen om vad som egentligen hände, att hon följde efter sin pappa.

Snart dyker pappan upp på jobbet och med blandade känslor följer Lea med honom till hans slitna lägenhet i utkanten av stan och får där syn på någon form av inbjudan som pappan inte nämner och som hon får en konstig känsla av. Lea bestämmer sig för att kolla upp vad det är och när hon anländer märker hon att det är en fest, en fest för personer som totalt struntar i att vara perfekta medborgare. Personer som äter grillat kött, dricker alkohol och lyssnar på otillåten livemusik. På festen får hon syn på Anja från hennes samtalsgrupp. Och hon får syn på sin pappa. Vad gör han där? Vill han inte leva? Och vad vill Lea? Snart har hon, endast för att infiltrera intalar hon sig, blivit en del av självmordsklubben och hon vet knappt vad meningen med någonting är längre.

Boken finns även på engelska och har då samma titel.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar