måndag 25 februari 2019

"Brännmärkt" av Lizette Edfeldt

Bildresultat för brännmärkt lizette edfeldt

Adeline Theta lever i en tuff värld. Extremt väder, epidemier och krig har tärt hårt på planeten och dess invånare, och de som överlevt har insett att resurserna måste sparas på om de ska kunna fortsätta leva. Imperiet Adeline bor i är indelat i zoner och befolkningen i är uppdelad enligt ett hierarkiskt system med tio rang där Alfa är det högsta och Kappa det tionde och lägsta. Det är bara de som tillhör Alfa som har något att säga till om, det är bara deras åsikt som räknas.

Adeline, hennes pappa och två systrar tillhör rang åtta. De lever i fattigdom, jagar och sköter en butik som säljer kött men de har ändå knappt råd med mat och kläder. Pappan är oberäknelig och har missbrukat alkohol sedan mamman dog och Adelines storasyster får ta på sig mycket ansvar för familjen. När mamman dog lämnade hon en amulett med ett konstigt kattliknande djur till Adeline, en amulett hon alltid bär med sig och rådet att hon ska se bortom det uppenbara.

Adeline har en rebellisk och lite upprorisk sida, hon gillar inte att bli trampad på. Hon är trött på att alltid vara i underläge. Trött på att ingen lyssnar. Efter en incident i butiken då hon satt sig upp mot medlemmar av högre rang flyr hon ut i skogen och försöker hålla sig undan. På den vanliga mötesplatsen finns Amabelle Alfa som är dotter till Alfaledaren Robb Alfa och är Adelines hemliga vän, trots att hon egentligen inte ens får se en medlem av så hög rang i ögonen. Adeline och Amabelle hamnar i ett bakhåll vid en stuga som leder till att Amabelle blir skjuten och att stugan brinner ner. Adeline räddas men är svårt brännskadad och när hon vaknar upp har hon Robb Alfa vid sin sida, Robb Alfa som tror sig vaka vid sin dotters sjuksäng. När Adeline sedan tittar sig i spegeln ser hon Amabelles ansikte istället för sitt eget. Hennes ansikte har reparerats efter brännskadan, men inte till hennes ansikte. Alla tror att hon är Amabelle. Och familjen tror att Adeline är död.

Vad ska hon göra nu? Spela med? Se det som sin chans att ta upp kampen mot Imperiet inifrån? Kan hon leva sitt liv i en lögn? Kan hon göra det mot Amabelle? Eller ska hon få dem att förstå att ett misstag begåtts? Vad händer med henne då? Och kommer hon någonsin att få träffa sin familj igen?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar