måndag 11 februari 2019

"Triangel" av Nic Stone

Bildresultat för triangel stone

Coop och Jupiter har varit bästa vänner sedan hon flyttade in i huset bredvid tillsammans med sina två pappor när de var åtta. Coops pappa dog i en bilolycka och nästan så länge han kan minnas har Jupiters familj varit lika mycket hans egen. Nu är de så gott som oskiljaktiga. De träffas jämt och varenda gång Coop gör slut är det till Jupiter han går för att gråta ut. Och det händer ofta. Och ofta på grund av Copps nära relation till Jupiter. Hans flickvänner känner sig hotade. Jupiter kan inte alls förstå det där. Att hon och Coop är så nära varandra känns helt naturligt. Att de flera nätter i veckan sover tillsammans är inget konstigt. Men Coop kan förstå.  Hans flickvänner gör rätt i att känna sig hotade. Han vill ha mer. Han vill inte bara vara kompis. Men han vet också att det aldrig kommer att bli något mer, det är kört. Jupiter har varit öppet lesbisk sedan länge och Coop har inte en chans.

När Rae kommer in i bilden förändras allt. Coops och Jupiters naturliga umgänge rubbas. Jupiter pratar inte om annat än Rae. Hon är den nya tjejen som tar hela skolan med storm. De blir kompisar alla tre och Coop märker något överraskande att han har känslor för Rae samtidigt som Jupiter och Rae umgås alltmer ensamma. De börjar alla fundera över sin identitet och var de befinner sig i trion. Vad händer när två blir tre? Vad händer när relationer ändras och utmanas? Och varför måste man hela tiden sätta etiketter på allt och exempelvis vara gay eller inte, kan man inte bara få bli kär i vem man vill?

Händelserna berättas av Coop, Rae och Jupiter där deras berättelser följer på varandra och alltså inte handlar om samma tidsperiod. En fin berättelse om vänskap, kärlek, identitet och att försöka vara sann mot sig själv och vara den man innerst inne är när man ibland inte ens vet vem det själv. 

Boken finns även på engelska och heter då ”Odd one out”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar