måndag 9 september 2019

"Birthday" av Meredith Russo

Bildresultat för birthday russo

Eric och Morgan är födda samma dag, en septemberdag då en hemsk snöstorm drog förbi och tvingade deras familjer att stanna på sjukhuset tillsammans. Sedan dess har de ett alldeles särskilt band till varandra. De har växt upp tillsammans och är bästa vänner.

Familjerna har haft som tradition att alltid tillbringa deras födelsedag tillsammans, men allt är inte riktigt som det brukade. Saker och ting har förändrats. Det är inte samma sak utan Morgans mammas tårta som hon alltid bakade och sorgen hänger i luften. Morgans mamma dog nästan två år tidigare och ingenting är sig likt. Morgan och hans pappa har varit tvungna att flytta till ett mindre boende, de lagar knappt någon mat längre och saknaden är stor.

Morgan spelar amerikansk fotboll och har alltid varit bra, en riktig talang. Hans pappa som är fotbollscoach är mer än nöjd att hans son gör så bra ifrån sig, att de har ett gemensamt intresse som kan fylla tomrummet. Men Morgan är rätt säker på att det inte är vad han vill. Han hatar att se på sig själv i spegeln och musklerna som växer fram. Han hatar att se sin kropp förvandlas till något han inte vill att den ska vara. Han låter sitt hår växa sig långt och önskar att allt vore annorlunda. Att han hade kunnat prata med sin pappa så som han kunde med sin mamma. Att han hade kunnat berätta för Eric. Eller allra helst att han hade fötts i rätt kropp, en kropp med rätt kön. För det är vad han vill. Tror han i alla fall. Men det kanske går över? Kanske om han ägnar sig åt riktigt manliga grejer? Kanske fotbollen är lösningen ändå? Han försöker berätta för Eric hur han känner på deras trettonde födelsedag men klarar inte det.

Samtidigt har Eric nog med sina problem. Med sin pappa som är som en diktator i familjen. Eric och hans mamma trippar på tå, Peyton käftar emot och Isaac har flyttat till college och spelar fotboll. Pappan tänker att Eric ska göra samma sak och tycker inte att han ska umgås med Morgan som är en sådan liten mes som aldrig kommer att bli en riktig man. Eric flyr till sin gitarr, gitarren han fått av Morgans mamma, för att hitta sig själv.

Boken utspelar sig på Erics och Morgans födelsedagar från den dag de fyller 13 år till dagen de fyller 18. Morgan kämpar med att hitta sin identitet, sätta sig upp mot mobbarna och hitta modet för att prata med sin pappa. Eric satsar hårt på fotbollskarriären för att vara till lags. Deras vänskap sätts på hårda prov och de glider ifrån varandra. Kan deras vänskap bli densamma igen? Kan de hitta sig själva och sin sanna identitet?

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar