måndag 2 september 2019

"Hasselskogen" av Melissa Albert

Bildresultat för hasselskogen

Alices mormor är den mystiska författarinnan Althea Proserpine som skrivit ”Sagor från Hinsidan”. Fram till mormoderns död levde Alice och hennes mamma Ella ett liv på vägarna. De flyttade runt och slog sig aldrig till ro, ständigt förföljda av otur och mystiska händelser som inte alltid hade en logisk förklaring. Så fort något hände stod deras väskor packade i hallen och de gav sig iväg igen. Det var som att mamma Ella flydde från något eller någon.  

Mormodern var lite av en gåta som ingen visste särskilt mycket om. Hon skrev sin enda bok efter en resa och den gavs ut på ett litet förlag och spreds över världen. Hon var sedan gift ett par gånger och köpte godset Hasselskogen efter att den förre ägaren dött under mystiska omständigheter. Alices mamma Ella vägrade besöka godset igen och Alice träffade aldrig sin mormor. Hennes enda bok är dessutom så gott som omöjlig att få tag på. 

I och med mormoderns död när Alice är 17 år slutar de, till Alices stora förvåning, att flytta runt. Ella köper en lägenhet i Brooklyn och träffar snart den rike Harold med dottern Audrey och gifter sig. Snart bor de i en stor, flashig lägenhet. Alice går i skolan och har ett extrajobb på ett café. Trots att Alice ser oturen sippra fram lite här och var packas inte några väskor. De lämnar inte New York.

I skolan träffar Alice Ellery Finch, en rik kille som känner igen henne som Altheas dotterdotter och har läst mormoderns bok trots svårigheten att få tag i ett exemplar. Alice vet inte riktigt hur hon ska bete sig kring honom men av någon anledning hänger han kvar och han blir hennes första vän.

En dag när Alice kommer hem är lägenheten tom och en fuktigt jordig lukt som ligger som en hinna över rummen. Ella, Harold och Audrey är försvunna. Alice hittar ett kuvert med titelsidan på en av sagorna från sin mormors bok på sin kudde, berättelsen ”Alice tre gånger”. Alice har ingen aning om hur hon ska göra men hon vet att hon måste hitta sin mamma. När Harold och Audrey kommer tillbaka efter att ha släppts av sina kidnappare tyder mycket på att det kan vara någon från Hinsidan, den mörkt sagolika platsen som Altheas sagor kommer från, som rövat bort dem även fast det verkar helt galet och egentligen borde vara omöjligt. Alice förstår att hon måste ta sig till det mystiska Hasselskogen och Finch hänger med för att hjälpa henne. Varken Alice eller Finch har dock någon aning om var det ligger. Hur ska de hitta Hasselskogen? Kommer de att få några svar om de lyckas ta sig dit? Och kommer de kunna hitta Ella?

/Skolbibliotekarie-Josefine

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera