måndag 27 januari 2020

"Odinsbarn" av Siri Pettersen

Bildresultat för odinsbarn

Hirka växer upp utan svans i en värld där alla andra har svans. Hennes pappa har berättat för henne att vargen tog hennes svans när hon var liten. Även fast hennes svans försvunnit av naturliga orsaker känner hon sig ändå annorlunda. Hon är alltid den svanslösa, den annorlunda, den som saknar något alla andra har. När Hirka är femton vintrar får hon veta att hennes pappa inte varit helt sanningsenlig. Det är snart dags för Riten då Hirka ska bli vuxen, men hon kan inte famna även fast alla andra kan det. Hon får veta att det inte var någon varg som tog Hirkas svans trots ärret hon har där svansen borde suttit. Hirka har aldrig haft någon svans, det var pappan som gjorde ärret med sin kniv för att dölja att Hirka var svanslös efter att han hittat henne som bebis. Pappan är alltså inte heller hennes riktiga pappa. Hirka är ett odinsbarn, ett svanslöst odjur från en annan värld. En varelse som bara bär med sig dåliga saker, ett odinsbarn som drar otur, röta och död över allt i dess närhet. När Hirkas pappa sedan dör står hon plötsligt helt ensam och bär samtidigt på en hemlighet som absolut inte får komma ut.

Rime och Hirka har växt upp tillsammans och han har alltid haft sin framtid klar för sig. Hans mormor är medlem i Rådet och det är även Rimes öde. Han ska så småningom också ta sin plats i Rådet. Medlemmarna i Rådet är mäktiga och de agerar på uppdrag av den ännu mäktigare Siaren. Men Rime vill inte göra det som förutbestämts, han litar inte på rådet och han vill inte vara en del av dess falska spel. Han vill vara krigare och kämpa för det han själv tror på istället.

Tillsammans med Rime kan Hirka känna kraften, den kraft hon inte får tag i på egen hand, och han lovar att han ska hjälpa henne under Riten. Men under Riten förändras allt. Livet blir sig inte likt för varken Hirka eller Rime och i landet sprids rykten och oroligheter. Krig hotar att bryta ut och gamla maktkamper kommer upp till ytan igen.

Boken är första delen i en trilogi och fortsätter med ”Röta” och ”Kraften”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

måndag 20 januari 2020

"The places I've cried in public" av Holly Bourne

Bildresultat för the places i've cried in public

Amelie var tvungen att flytta från de norra delarna av England till de södra med sina föräldrar då hennes pappa fick sparken och inte kunde hitta något jobb närmare. Amelie fick lämna sitt älskade Sheffield, sina vänner och sin pojkvän Alfie. Alfie och hon gjorde slut men hade en plan. De skulle ses om två år igen när de skulle börja plugga på universitet i Manchester. Två år är inte mycket. Två år går att ta sig igenom. Tills dess skulle Amelie behöva skaffa sig nya kompisar trots sin blyghet och överleva sin scenskräck utan Alfies stöd. Men det skulle gå.

Snart träffade dock Amelie Reese och föll direkt. Han var så snygg med sin hatt och välklädda stil och så otroligt charmig. Trots att han så småningom fick henne att känna sig osäker på hans kärlek och som att hon var tvungen att trippa på tå omkring honom älskade hon honom. Reese var den rätta. Inga varningsklockor ringde. Amelies nya kompis Hannah försökte få henne på andra tankar, hon försökte varna. Hannah tyckte det var sjukt dåligt av Reese att komma upp på scen när Amelie haft ett bejublat framträdande och ta över showen medan Amelie enbart tyckte det var oerhört romantiskt och gulligt.

En tid senare har Reese gjort slut. De har hamnat där Hannah befarade. Amelie är helt förkrossad. Hon orkar ingenting. Hon orkar inte gå till skolan. Hon orkar inte skriva låtar. Hon vill bara att Reese ska ta henne tillbaka så att hennes liv blir helt igen. I ett försök att förstå vad som egentligen gick fel bestämmer sig Amelie för att återbesöka alla de ställen där hon gråtit offentligt. Alla de ställen där gråten berott på förhållandet med Reese. Ska ett förhållande verkligen innehålla så mycket gråt, ska det göra så ont? Medan Amelie tar sig till alla de platser där hon gråtit och tänker tillbaka på vad som egentligen hände förstår hon mer och mer. Hon förstår varför hon ofta kände sig så värdelös i Reeses sällskap men samtidigt inte kunde vara utan honom.

Detta är inte en kärlekshistoria i den traditionella bemärkelsen. Det är en bok om den mörka sidan av kärlek, om att befinna sig i ett destruktivt förhållande utan att ens inse det själv. Om att hitta och bygga upp sig själv igen.  

/Skolbibliotekarie-Josefine

onsdag 15 januari 2020

Nytt i biblioteket: december



Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò
The life letters av Emma Grace
Handmaid’s tale: the graphic novel av Margaret Atwood
The vanishing stair av Maureen Johnson
Five feet apart av Rachael Lippincott
Bloom av Kevin Panetta
The name of the wind av Patrick Rothfuss
Dackefejden av Tomas Blom
Nordiska korståg av Dick Harrison
Stockholms blodbad av Dick Harrison
Stormakten växer fram av Dick Harrison
No logo av Naomi Klein
Historiens tyranner av Daniel Rydén
Stad i rörelse av Håkan Thörn
Klimatpsykologi av Frida Hylander
Sprickor i järnridån av Wilhelm Agrell
Vargattacken av Lars Berge
Bellman: biografin av Carina Burman
Vänstern i USA av Karin Henriksson
Afrika: en kontinents ekonomiska och sociala historia av Ellen Hillbom
Sydafrikas historia av Andreas Karlsson
The exoplanet handbook av Michael Perryman
Global migration av Joakim Ruist
Dödshjälp: en kunskapssammanställning
Dödshjälp: etiska och juridiska aspekter av L.W. Sumner
Hjältinnor av Kate Zambreno
Laglöst rike av Leigh Bardugo
En annan Alice av Liane Moriarty
Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist
The boy at the top of the mountain av John Boyne
We are all completely beside ourselves av Karen Joy Fowler
Friend request av Laura Marshall
Asking for it av Louise O’Neill
The fountains of silence av Ruta Sepetys
The exact opposite of okay av Laura Steven
The age of miracles av Karen Thompson Walker
Now entering Addamsville av Francesca Zappia
Små stora saker av Jodi Picoult
Sista hösten i Legoland av Hanna Rut Carlsson
Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet av Jan Stocklassa
Becoming av Michelle Obama
Winston Churchill: del 1, 1874-1939 av Bengt Liljegren
Winston Churchill: del 2, 1939-1965 av Bengt Liljegren
Life 3.0 av Max Tegmark
Places I’ve cried in public av Holly Bourne
Eleanor Oliphant is completely fine av Gail Honeyman
Call it what you want av Brigid Kemmerer
Stalking Jack the Ripper av Kerri Maniscalco
The husband’s secret av Liane Moriarty
Close enough to touch av Colleen Oakley
Conversations with friends av Sally Rooney
Starsight av Brandon Sanderson
Calypso av David Sedaris

måndag 13 januari 2020

"Små stora saker" av Jodi Picoult

Bildresultat för små stora saker

Ruth Jefferson är barnmorska på en förlossningsavdelning i New York. Hon har över tjugo års erfarenhet av både mammor och bebisar och ser yrket som sitt kall. Hon lever för sin son Edison som är en smart kille med högsta betyg. Ruth gör allt för att Edison ska få den framtid han förtjänar trots sin mörka hudfärg. 

När de nyblivna föräldrarna Turk och Brit ser att det är Ruth som kommer för att sköta om deras nyfödde son Davis blir de upprörda. Turk vet knappt vart han ska ta vägen, ska den där mörkhyade kvinnan ta hand om hans son, hans ariska son? Aldrig. De vägrar att låta Ruth röra Davis och får läkaren att sätta en post it-lapp i hans journal där det står att barnet inte får tas om hand av afroamerikansk personal. Ruth tar det som ett personligt påhopp. Hon är den enda afroamerikanska som är anställd på avdelningen. Det är henne föräldrarna inte vill ha.

Trots att Ruth är förbjuden att vara i närheten av Davis gör omständigheterna att hon står ensam med honom när han slutar andas. Ruth tvekar först. Ska hon hjälpa honom trots att hon faktiskt är förbjuden? Först gör hon ingenting, men sedan förstår hon att hon måste göra allt som står i hennes makt för att rädda Davis. Läkare och ännu mer personal tillkallas men Davis liv går inte att rädda. Föräldrarna kommer inspringande när Ruth står och gör bröstkompressioner på barnet och de är övertygade om att det är den svarta kvinnan som dödat deras barn.

Ruth blir anklagad för mord och allt som händer följs ur de inblandades ögon. Turk som är en hängiven vit makt-anhängare och är aktiv i forum på nätet och även har misshandlat sin egen pappa svårt för att han är homosexuell. Försvarsadvokaten Kennedy som inte vill blanda in rasfrågan vilket Ruth är övertygad om beror på att hon är vit. Ruth själv som vill rentvå sig själv på alla sätt även fast det kanske inte alltid är det bästa rent taktiskt samtidigt som hon försöker skydda Edison från medierna som gottar sig i fallet. Vi får även en inblick i hur det amerikanska rättssystemet funkar, hur försvarsadvokat och åklagare förhandlar om de jurymedlemmar de tror kommer att rösta till deras fördel utifrån bakgrund och tidigare erfarenheter. Man kommer inte ifrån att fundera över hur rättssäkert ett sådant system egentligen kan vara.

/Skolbibliotekarie-Josefine

tisdag 7 januari 2020

Skolbibliotekariens lästa böcker: december



Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan
A snow garden av Rachel Joyce
Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck
10 blind dates av Ashley Elston
Små stora saker av Jodi Picoult
Mistlar och mord av P.D. James
En oväntad jul av Nathalie Cox
Kejsarens barn av Claire Messud
Wilder girls av Rory Power
Pumpkinheads av Rainbow Rowell
Ordentliga människor av Linda Skugge
Rubinröd av Linzi Glass
Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò
Alternativa fakta av Åsa Wikforss
De ofria av Janne Lundström
Komma och gå av Taiye Selasi
Jackpot av Nic Stone
Self care av Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug
Kött och ben och vatten av Luiza Sauma
Jag kallade honom Slipsen av Milena Michiko Flasar
Stockholm för foodisar av Jonas Cramby
Vända hem av Yaa Gyasi
Varje dag är tjuvens dag av Teju Cole
I hope you get this message av Farah Naz Rishi