måndag 10 februari 2020

"Sista hösten i Legoland" av Hanna Rut Carlsson

Bildresultat för sista hösten i legoland

Tre orakel kommer till Köpenhamn för att varna invånarna om den annalkande katastrofen, men ingen vill lyssna. Amir jobbar på ett kebabställe och försöker prata med alla kunder samtidigt som han klottrar varnande budskap över staden, Irving går runt med en skylt med deras budskap och Miranda försöker nå ut med budskapet genom konsten. Men det verkar inte funka. Ingen verkar lyssna. Ingen verkar vilja förstå. Alla är fullt upptagna med sina egna problem och att hålla sig själva flytande. Även vädret gör sitt bästa för att varna människorna med en sandstorm som övergår i stekande sommarhetta i oktober som sedan övergår i giftigt regn men det är ingen som tolkar detta som varningstecken.

Katja pluggar biologi och har kommit fram till att killar inte är något att lita på. Hon ändrar helt enkelt sin status på Tinder och bestämmer sig för att hon ska satsa på tjejer istället. Hennes dejt Alice har dock väldigt svårt att komma över sitt ex Eli som åkt till Berlin för att satsa på konsten. För att hedra Elis arbete med de grekiska myterna startar Alice upp ett projekt om grekiska myter med sin mellanstadieklass, ett arbete som hon som nyutexaminerad litteraturvetare egentligen är överkvalificerad för. I klassen går Joanna som är en riktig grubblare. När hon ska skriva om de grekiska myterna får hon fram oroande fakta om att slaveriet inte alls avskaffats, att det fortfarande lever kvar, och nu kan hon nästan inte använda några av sina kläder längre eftersom de kan vara tillverkade av slavar. Pappa Malik oroar sig för sin inåtvända dotter och det spelar ingen roll att han gör sitt bästa genom att köpa choklad som är både vegansk och Fair trade. Själv är han stressad över det projekt han som arkitekt har på gång, att bygga en vall mot havet med hjälp av jord från en ny tunnelbanelinje som ska grävas. Han måste bara övertyga politikerna om idéns briljans först.

Medan människorna lever sitt liv och oraklen gör sitt bästa för att få dem att förstå närmar sig slutet för dem alltmer och ingen tar någon notis. Det bara rullar på. Ingen gör någonting.

En intressant och aktuell bok i och med den klimatkris som faktiskt pågår runt oss i detta nu och som många helst inte vill tänka på. Syns den inte så finns den inte, och om jag inte tänker på den finns den verkligen inte. Boken har ett lite annorlunda upplägg och en något humoristisk ton som ändå inte döljer allvaret i botten.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar