måndag 13 april 2020

"Now entering Addamsville" av Fransesca Zappia

Now Entering Addamsville

Zora Novak bor med sin några år äldre syster Sadie i en trailer i Addamsville, en småstad i Indiana där alla känner alla. Staden är känd för att vara full av spöken och det kommer hela tiden en massa turister för att kolla in alla de olika ställena där det sägs spöka. Zora är inte särskilt nöjd med turisterna som mest bara är i vägen och förstör saker, men hon vet att stadens rykte stämmer. Addamsville är fullt av spöken. Och Zora kan se dem.

Systrarnas mamma försvann för några år sedan när hon var ute och jagade firestarters, varelser som kan tända eld på saker och även mördat flertalet människor i anlagda bränder under stadens historia. Mamman berättade en hel del om firestarters för Zora och nu ser hon som sin uppgift att hålla Addamsville tryggt och fritt från dessa varelser. Det är inte första gången mamman försvunnit, hon och hennes syster Greta försvann spårlöst när de var små och när de till slut kom tillbaka kom de inte ihåg någonting av vad som hänt. Nu är Zora rätt säker på att mamman fortfarande lever, annars borde hon sett hennes spöke vid trailern. Hon ger inte upp hoppet. Pappan sitter i fängelse efter att han ägnat sig åt bedrägerier och lurat invånare i Addamsville på pengar när han helt gick ner sig efter mammans försvinnande, men han ska släppas om bara några dagar.

När skolans vaktmästare George Masrells hus brinner ner och Masrell själv blir innebränd riktas misstankarna mot Zora. Hon har tidigare varit inblandad i en brand där hon blev tvungen att amputera två fingrar och nu har hon precis bråkat med vaktmästaren och har inte heller något alibi för natten då det hände. Familjen Novak är inte särskilt omtyckt i staden med tanke på deras förflutna, och Zora är rebellisk och inte direkt en person som är lätt att ta till sitt hjärta. Detta bidrar också till att alla plötsligt pekar på henne. Zora själv är dock helt övertygad om att det är någon som försöker sätta dit henne. Frågan är bara vem.

När ett filmteam kommer till Addamsville för att göra ett reportage om all paranormal aktivitet i staden kompliceras saker ytterligare, särskilt eftersom de tänker filma i den gamla gruvan där firestartern verkar hålla till. Zora tar, lite motvilligt, hjälp av sin kusin Artemis, som är väldigt intresserad av stadens historia och gärna jagar spöken, för att försöka ta reda på vem som försöker sätta dit henne, var firestartern är och om de kan stoppa den. Om de även kan få filmteamet att lämna deras stad ifred vore det ju såklart en bonus.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar