måndag 6 april 2020

"Rubinröd" av Linzi Glass

BokBloggen: Rubinröd av Linzi Glass

Det är 1970-tal och Ruby bor med sin mamma Annabel som är gallerist och kämpar för främst svarta konstnärer som annars inte fått göra sina röster hörda och sin pappa David som är advokat i en välbärgad förort i Soweto i Sydafrika. Rubys tillvaro befinner sig långt från tillvaron ute på gatorna där hat och ilska bubblar under ytan. Hennes föräldrar kämpar båda två för att svarta och vita ska ges lika villkor och Ruby har haft med sig dessa tankar sedan hon var riktigt liten. I skolan är Ruby populär och duktig och har många vänner. Men det känns lite som att hon spelar en roll, som att hon trycker undan de tankar och åsikter hon egentligen har. Hon får inte ta med sig någon hem eftersom hennes hem är en tillflyktsort för förföljda konstnärer och det apartheidsystem som råder i landet sätter prägel på allt. Ruby kan inte förstå varför människor ska delas upp efter hudfärg, religion eller språk. Själv ser hon varken färg, ras eller tro men det verkar alla andra göra.

Rubys mamma tar den unga konstnären Julian under sina vingar efter att han blivit brutalt misshandlad och han får bo i deras hem. Mamman planerar även att ha en vernissage för honom och hans konst i galleriet även fast det är ytterst riskabelt. I skolan försöker Ruby värja sig från Desmonds påstridiga närmanden och när han kommer hem till hennes dörr och försöker tvinga på sig henne biter Ruby honom hårt i tungan, vilket får till följd att han sprider elaka rykten om Ruby på skolan. Detta gör att klassen delas i två läger, de på Rubys och de på Des sida. Tyvärr är hennes bästa kompis Monica en av dem som tar Des parti eftersom hon länge varit kär i honom. Detta är början på en lång rad av stora förändringar i Rubys liv.

När Ruby väntar på skjuts från sin pappa efter en rugbymatch mot en av de andra skolorna i stan, en afrikaanskola, som hon tittat på börjar hon prata med en tjej som heter Loretta och också sitter och väntar. Loretta går på den rivaliserande skolan och även fast de inte pratar samma språk utan hankar sig fram på en blandning mellan engelska och afrikaan så känner Ruby att hon och Loretta kan prata om precis allt. Trots att det är riskabelt fortsätter de prata med varandra, via telefon, och träffas även fler gånger. Efter ett tag märker Ruby att Lorettas bror är Johann, lagkaptenen för deras skolas rugbylag som Ruby inte kunde slita ögonen från under matchen. Egentligen borde Ruby inte umgås med varken Johann eller Loretta, men hon kan inte sluta. Samtidigt blir det allt oroligare i landet och den ilska som legat och pyrt under ytan hotar att ge våldsamma och ödesdigra konsekvenser.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar