måndag 1 juni 2020

"Before I fall" av Lauren Oliver

Amazon.com: Before I Fall Movie Tie-in Edition (9780062656322 ...

Sam Kingston har allt. Hon är populär, har tre bästa vänner som ställer upp för henne i vått och torrt, är äntligen tillsammans med Rob som hon länge varit kär i, har en kärleksfull familj och har många vänner. När hon vaknar upp på Cupid day 12 februari står Lindsay som vanligt och väntar utanför hennes hus och snart ska de hämta upp Elody och Ally. Cupid day är en viktig dag. Det är den dag när rosor från vänner och beundrare i skolan delas ut och det är viktigt att få många rosor. Många rosor är ett kvitto på ens popularitet. Sam får rosor från sina vänner och även en från Rob som hon praktiskt taget tvingat honom att skicka. Hon får även en ros från Kent, Kent som var hennes bästa vän när de var små och som nu inte verkar kunna släppa henne. Helt enligt traditionen skickar gänget även en ros till Juliet Sykes, även kallad ”Psycho”, där det står ”Kanske nästa år, men antagligen inte”. Det brukar vara den enda ros Juliet får.

På kvällen är de bjudna på fest hos Kent. Alla ska dit. Som vanligt hänger de hos Ally innan och Lindsay får köra bilen eftersom hon nästan aldrig blir full hur mycket hon än druckit. På festen blir Rob alldeles för full och Sam funderar över vad hon egentligen känner för honom. Ska det verkligen kännas såhär att vara kär? Till allas stora förvåning dyker även Juliet Sykes upp på festen. Dessutom är hon riktigt söt när hon satt upp sitt hår i en hästsvans istället för hårgardinen som brukar hänga framför hennes ansikte. Ännu mer förvånande. Hon går fram till Sams gäng och säger ”Du är en bitch” till var och en av dem. Sedan bryter helvetet lös. Allt blir kaos och tjejerna tar sig därifrån i Lindsays bil. När de åker dyker plötsligt något vitt upp på vägen och snart hör Sam ljudet av krossad plåt och känner lukten av rök. Det känns som att hon faller och faller. Hon faller utan stopp.

Sedan vaknar Sam upp i sitt rum av att väckarklockan ringer. Det är 12 februari. Allt det som hände dagen innan måste ha varit en mardröm. Men ju längre dagen går, desto mer märker Sam att exakt samma saker händer med några små avvikelser. Är detta kanske en dröm istället? Men varför känns den så verklig? Och varför tar den aldrig slut? Sam inser snart att hon av någon oerhört konstig anledning hamnat i en slags tidsloop där hon lever om samma dag igen. Hon misstänker också att anledningen till detta är att hon ska göra om och göra rätt. För precis som Julia sa på festen så är Sam och hennes gäng inte de snällaste. De kan vara riktigt bitchiga. De behandlar alla som är annorlunda som skit. Ju längre dagen går inser hon vilket stort avtryck de gjort på människor runt omkring dem, hur de lämnar människor i spillror där de drar fram. Men hur ska hon göra för att gottgöra all skit de spridit? Går det att rätta till allt som de förstört?

Boken finns även som film.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar