måndag 15 juni 2020

"Let me hear a rhyme" av Tiffany D. Jackson

Let Me Hear a Rhyme

Det är 1998 och vi befinner oss i Bed-Stuy i Brooklyn, New York. Steph har blivit mördad och varken hans familj med mamma, lillasyster Jasmine och lillebror Carl eller hans bästa kompisar Quadir och Jarrell har någon aning om varför. De vet bara att Steph var en älskad bror och vän som var en talangfull rappare, gick till sitt jobb, alltid ställde upp och spred kärlek. När de hittar en massa demos med musik och anteckningsböcker fyllda med rim och texter får Quadir och Jarrell idén att de ska försöka uppfylla Stephs dröm även fast han inte lever längre. Hans stora dröm var att bli rappare, att leva på musiken, och vännerna tänker att världen måste få höra Steph och hans musik. Jasmine är mer tveksam. Är det verkligen rätt? Något motvilligt går hon dock med på att hjälpa dem ifall de i sin tur lovar att hjälpa Jasmine att ta reda på vad som egentligen hände Steph och varför han blev mördad. Men det ska vara deras hemlighet. De säger inget till resten av familjen eller någon annan och kommer på ett artistnamn åt Steph, The Architect.

Quadir, Jarrell och Jasmine sätter ihop två plattor med vad de tycker är Stephs bästa låtar och ser till att de börjar säljas på gatorna. Snart har musiken spridits över hela Brooklyn, och längre än så, och alla blir som galna. Alla vill lyssna. Alla vill veta vem som döljer sig bakom artistnamnet. Men de tänker inte berätta. När ett musikbolag kontaktar dem blir de överlyckliga. Detta var ju precis vad de ville, precis vad Steph ville. Det blir dock något jobbigt när representanter för bolaget vill träffa Steph. Hur ska de lösa det? Det är ju rätt svårt att få med någon som ligger begraven på ett möte. Det bästa vore kanske bäst att berätta sanningen. Men de vill samtidigt inte släppa taget nu, nu när de är så nära.

Samtidigt har Jasmine något hon inte berättar. Hon är inblandad i ett lite skumt gäng, The Guerillas, som Steph lovade att skydda henne från när han fick reda på det. Jasmine är helt övertygad om att det var därför Steph blev mördad, att det är hennes fel. Samtidigt verkar det som att Steph kanske inte heller var helt ärlig hela tiden. När Jasmine går till hans arbete för att få ut lönen visar det sig att Steph aldrig jobbat där och han verkar vara inblandad i något som kan ha gått överstyr.

En bok om att växa upp som svart i Brooklyn i slutet av 90-talet, att älska musiken, att ständigt vara på sin vakt mot andra i området och även mot polisen. En bok om vänskap och att ställa upp. En bok om att uppfylla drömmar.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar