tisdag 29 september 2020

"Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow" av Sara Gruen

Boken handlar om Jacob och har två parallella handlingar som varvas med några kapitel av varje, en där Jacob är en över 90 år gammal vresig gubbe och en som handlar om Jacob när han var ung på 30-talet och jobbade på cirkus.

Den gamla Jacob bor på ett åldershem och tycker inte riktigt han känner igen den gamla, skrynkliga gubben han ser i spegeln. Han känner sig lite bortglömd och övergiven. Hans barn verkar inte ha någon tid över för honom och på ålderdomshemmet har det just kommit in en ny farbror som Jacob bara tycker skryter och själ uppmärksamheten från de gamla damerna. Det finns bara en kvinna som arbetar på hemmet som han verkligen känner att han kan prata med, alla andra snäser han bara av. En dag kommer det en cirkus till stan och genast blir det i alla fall lite roligare. Men när den skrytiga farbrorn skryter på om att han jobbat på cirkus och burit vatten till elefanterna, vilket Jacob är övertygad om är lögn, får Jacob ett utbrott på honom och blir nästan utslängd ur matsalen. Jacob vill i alla fall gärna se på cirkusen som väcker många gamla minnen till liv.

Den unga Jacob går i skolan och studerar för att bli veterinär. Men en dag händer det ofattbara och Jacobs föräldrar dör i en bilolycka. Det visar sig också att familjen är utfattig, något inte Jacob visste något om, och därför finns det alltså inga pengar, inget hus och ingenting för Jacob att ärva. Under slutprovet på utbildningen blir allting bara för mycket. Allting är bara mos i hans hjärna och han kommer inte ihåg någonting av allt han lärt sig. Jacob går därifrån och bara går, helt planlöst. Plötsligt kommer ett tåg och utan att tänka sig för hoppar han upp på det. Det visar sig att detta tåg är ett cirkuståg, ett tåg som en hel cirkus fraktas på. När han upptäcks är han nära att bli utkastad, men det visar sig att cirkusen behöver en veterinär och därför får han anställning som just det. På cirkusen finns bland annat cirkusdirektören, djurtränaren August och hans fru Malena som Jacob så småningom blir kär i. August är en väldigt oberäknelig typ. Ena stunden är han jättetrevlig och i nästa får han ett vredesutbrott. Det visar sig att August inte heller behandlar sin fru så himla väl och han misshandlar henne både fysiskt och psykiskt.

Det är depression, alltså ekonomisk kris, i USA och alla cirkusar har det svårt. Många går i konkurs och det är inte alltid de anställda får några löner alls. Om nätterna så försvinner även anställda spårlöst, och det ryktas att de kastas av tåget. Cirkusen behöver ett dragplåster och kommer över en elefant. Det dumma är bara att denna elefant inte är mycket att ha eftersom hon bara står där och inte alls gör som de vill.

Hur ska det gå för cirkusen? Kommer den att klara sig? Får arbetarna sina löner? Och hur kommer det att gå för Jacob och Malena?

Boken heter Water for elephants på engelska och den finns även som film med Robert Pattinson. Filmen fokuserar på den del av bokens handling som berättar om när Jacob jobbar på cirkus, men i boken är det alltså även en hel del fokus på när Jacob blivit gammal.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar