måndag 7 september 2020

"Första hösten: blå gryning" av E.P. Uggla

 Första hösten ? Blå gryning (e-bok)

Metalliskt blå blommor börjar dyka upp överallt och sprider sig snabbt. De tränger upp ur trottoarer och slår ut skördar. Ingen vet var de kom ifrån och inte heller hur spridningen ska stoppas. Är blommorna farliga? Går det att dricka den blå mjölken som kommer från kor som ätit blommorna? Vilka åtgärder ska vidtas? Paniken sprider sig i medierna, men ingen vet egentligen särskilt mycket om vad det är som händer.

Lisen är forskare på Livsmedelsverket och är den första som upptäcker att det är något konstigt med blommorna. De förökar sig på ett sätt som borde vara biologiskt omöjligt. Blommorna sprider något som är svårt att säga vad det är, något som verkar kunna smitta människor. Detta något visar sig vanligtvis först i och med att melaninet försvinner ur ögonen, och när Lisen upptäcker att hon blivit smittad märker hon också att hon är en del i en plan som hon inte hade vetskap om. En plan som innebär att hon nu är ett forskningsobjekt.

Lisens lillasyster Charly, som hon tagit hand om sedan familjen var med om en bilolycka, har det tufft i skolan. Charly ser sig som pojke och hen har det väldigt tufft i skolan med fysisk mobbing och elaka ord. Hen har fullt upp med att ta sig igenom skoldagarna och känner inte att det där med de blå blommorna är så himla viktigt. Men när det avslöjas att blommorna är farliga, livsfarliga rentav, och paniken utbryter på riktigt befinner sig Charly i Malmö långt från Lisen i Stockholm dit hen åkt för att hälsa på deras mamma på ett vårdhem utan Lisens vetskap.

Fler och fler i befolkningen smittas och skyddsutrustning i form av overaller och andningsmasker blir hårdvaluta. Att andas in partiklar från de blå blommorna är livsfarligt. Samtidigt försöker Charly ta sig tillbaka till Stockholm trots att hela samhället vänts upp och ner, ingenting funkar och inga tåg går. Lisen försöker i sin tur ta sig ur det som hon känner är en fångenskap där hon ska genomgå tester som hon inte alls gett sitt godkännande till.

Om du fått nog av allt vad pandemier och smittor heter är detta inte en bok som är lämplig att läsa just nu, annars är det en intressant skildring av vad som kan hända när en biologisk smitta sprider sig i samhället samtidigt som paniken sprider sig i ännu större takt.

Del två i serien heter ”Röd skymning”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar