tisdag 25 oktober 2016

"Drew: Changers book 1" av T. Cooper och Allison Glock-Cooper

Bildresultat för drew changers

Ethan bor i New York och är som vilken tonåring som helst. När han ska börja high school flyttar han och hans föräldrar till Tennessee och allting där är väldigt annorlunda mot vad han är van vid. Men han har växt två centimeter under sommaren och skaffat sig en ny frisyr och känner att han klarar av vad som helst, även en ny stad och en ny skola med en massa nya elever. Dagen innan första skoldagen när Ethan ska lägga sig och sova beter sig hans föräldrar väldigt underligt, som om det är något stort som ska hända nästa dag. Ethan förstår inte alls, han ska ju bara börja high school. Föräldrarna tassar omkring utanför hans rum och kikar in med jämna mellanrum vilket ju inte direkt gör det lättare att sova.

Nästa dag vaknar Ethan upp och blir halvt ihjälskrämd eftersom det plötsligt står en tjej i hans sovrum. Vad gör hon där? Hur kom hon hit? Och varför har hon samma t-shirt, med samma hål och slitningar, som Ethan? Är det en okänd kusin som kommit för att bo hos dem? Var det därför föräldrarna betedde sig så konstigt? Ethan fattar ingenting. Än mer konstigt blir det när han märker att tjejen gör samma rörelser som honom i spegeln. Och hon har dessutom på sig likadana kalsonger som Ethan har. Och när han vänder sig om är ingen där.

Det visar sig att Ethans föräldrar har haft en hemlighet för honom. En väldigt stor och livsavgörande hemlighet. Ethan är en Changer, precis som sin pappa, och tjejen i spegeln är Ethan. Eller var Ethan. Nu är han Drew Bohner. Ethans föräldrar förklarar för honom att en Changer genomgår ett kroppsbyte inför varje år på high school, alltså fyra gånger, och efter att året för sista omvandlingen har gått får man möjlighet att välja vilken av dessa fyra personer man vill vara i resten av sitt liv. Ethan kan dock aldrig bli Ethan igen. Det finns en tjock intruktionsbok, eller bibel, med bland annat regler om vad en Changer får och inte får göra. Man får inte avslöja att man är en Changer för någon som inte är det, man får inte vara tillsammans med en annan Changer och en Changer får endast ha ett barn. Till exempel. Allt snurrar i huvudet på Ethan och hans föräldrar verkar sprickfärdiga av stolthet över att han nu genomgått sin första förändring. Ethan är såklart inte särskilt nöjd, mest skräckslagen.

Förutom en ny stad och en ny skola har han nu dessutom en ny kropp att handskas med, en ny kropp och även ett nytt kön till råga på allt. Drew kan tydligen inte åka skateboard, något som Ethan gjorde jämt, och Drew måste ha på sig bh och tighta jeans som man knappt kan andas i. Drew går på audition för cheerleading-laget, och upptäcker att många av rörelserna verkar sitta i ryggmärgen, och hon måste ta reda på hur tjejer egentligen beter sig. Hon får en vän, Audrey, och Chase, som också visar sig vara en Changer, är långt ifrån ointressant. Dock är Drew medveten om att det egentligen inte är någon mening att skaffa alltför nära vänner eller alltför tighta relationer då personen Drew kommer att försvinna och ersättas av någon annan när året är slut.

Detta är del ett i en serie som följer de kroppsomvandlingar Ethan/Drew går igenom och vägen mot det slutgiltiga valet. 

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar