tisdag 11 oktober 2016

"The unexpected everything" av Morgan Matson

The Unexpected Everything (häftad)

Andie är en sådan som ständigt planerar. Hon har en perfekt plan för sommaren då hon ska gå en kurs för high school-studenter på ett medicinskt universitet för att skaffa sig bra meriter och förbereda sig inför college då hon ska plugga vidare till läkare, vilket länge har varit hennes livsmål. Andies mamma dog i cancer fem år tidigare och nu bor hon med sin pappa som är politiker och har suttit i kongressen sedan hon var tre. Under hela hennes uppväxt har pappan varit mer eller mindre uppslukad av sitt jobb vilket eskalerat än mer under de år som gått sedan mammans bortgång. Som det är nu ser de knappt varandra och umgås bara när det är nödvändigt vilket passar Andie bra. Hon kan komma och gå när hon vill, äta vad hon vill och göra vad hon vill utan att hennes pappa har invändningar.

En politisk skandal uppdagas och Andies pappa anklagas för att ha en del i denna vilket gör att han tar en paus från politiken ett tag. Samtidigt får Andie ett samtal om att hon tyvärr inte är välkommen på sommarkursen längre då den läkare som är bekant med hennes pappa dragit tillbaka sin rekommendation på grund av skandalen pappan är insyltad i. Plötsligt är Andies sommar helt blank. Hon har inget att göra, inte ens ett litet sommarjobb, och hon försöker desperat hitta något meningsfullt att göra då en helt blank sommar inte skulle se bra ut på hennes CV. Samtidigt hotas även hennes frihet då pappan plötsligt är hemma nästintill hela tiden och börjar förstå att han kanske borde ta på sig rollen som den ansvarstagande och närvarande föräldern som Andie inte haft på flera år.

Andie svarar på en annons som hon hittar på en anslagstavla och upptäcker att hon förväntas hämta upp och rasta ett antal hundar. Andie har ingen erfarenhet av djur och får lite panik över vad hon gett sig in på men bestämmer sig för att det är bättre än inget. I ett av de hus hon hämtar upp en hund, Bertie, träffar hon på Clark. Han är inte alls som de killar Andie brukar dejta. I vanliga fall brukar hennes förhållanden hålla i ungefär tre veckor, precis tills det riskerar att bli för seriöst. Men något gör att hon dras till Clark, även fast han ibland beter sig lite underligt.

Istället för en sommar med pluggande blir det en sommar då Andie umgås med sina tre bästa vänner, hänger med Clark, rastar hundar och lär känna sin pappa igen. Inte alls vad hon planerat, men kanske behöver inte planen alltid leda till det bästa resultatet?

Boken är somrig, amerikansk och gullig med frukostar på den lokala dinern, fester, poolhäng, sommarjobb, kärlek, en skattjakt och en kompis som utmanas att bara kommunicera med emojis i alla sms under hela sommaren. Perfekt sommarläsning, och perfekt för att längta tillbaka till sommaren med (eller kanske redan planera nästa?) nu när hösten är här.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar