onsdag 19 oktober 2016

"Epidemin" av Åsa Ericsdotter

Bildresultat för epidemin

Epidemin är en dystopisk thriller som kom ut nu i höst. Den utspelar sig i ett alternativt Sverige som styrs av Hälsopartiet – ett populistiskt parti som vunnit mark genom att skylla många av samhällets problem på tjocka människor och genom att lova att göra något åt det.
Läsaren får följa ett antal karaktärer som på olika sätt påverkas av de nya diskriminerande lagar som införts av Hälsopartiet. Huvudpersonerna i berättelsen är Landon, en historieprofessor som ser dystert på den politiska utvecklingen, och före detta sjuksköterskan Helena. Både Helena och hennes dotter är bra mycket större än vad som är accepterat i samhället. De möts ute på landet där deras stugor ligger granne med varandra och Landon och Helena blir snabbt vänner och möjligen mer än så.
Deras liv blir dock omkullkastade när föraktet mot tjocka övergår i förföljelse och statsministern vidtar allt mer desperata åtgärder för att få ner befolkningens vikt.

Jag tycker författaren lyckas bra med att få berättelsen att kännas trovärdig. Att ett hälsoparti som det som beskrivs skulle ta makten i dagens Sverige känns i och för sig ytterst avlägset, men Ericsdotter bygger långsamt upp sin berättelse och relaterar den till fenomen och tankar som är vanliga även i vårt samhälle. För faktum är att det idag finns en stor hets kring hur en bör se ut, vad en ska äta och hur mycket en ska träna. Ätstörningar är utbredda och överviktiga får utstå mycket skit och diskrimineras på arbetsmarknaden. Författaren spelar på dessa fenomen och drar dem ett steg längre, hon drar också paralleller till andra partier som både i nutid och historisk sett använt sig av populism, en karismatisk ledare och en lämplig samhällsgrupp att skylla allt dåligt på för att vinna makt och inflytande.
Boken känns alltså väldigt relevant, det är en spännande berättelse som är intressant att läsa. Den blir allt eftersom mörkare och framåt slutet tyckte jag den kändes riktigt obehaglig, både på grund av hur samhället utvecklas och att själva berättelsen tar någon otäck vändning.
/Praktikant-Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar