måndag 6 februari 2017

"Tårar i havet" av Ruta Sepetys

 (inbunden)

Det är i slutet av andra världskriget, januari 1945, och vintern är bitande och kall. Fyra ungdomar är på flykt från krigets fasor och bär på varsin hemlighet. De har olika bakgrund och olika anledningar till sin flykt och deras vägar korsas då de för att komma undan de sovjetiska trupperna försöker komma ombord på fartyget Wilhelm Gustloff som ska gå över Östersjön och mot en förhoppningsvis säkrare, tryggare och bättre tillvaro.

Joana är sjuksköterska och kommer från Litauen. Hon ser som sitt kall att hjälpa andra människor och hemma i Litauen var hon alltid bäst i klassen eftersom hon satt hemma och pluggade istället för att gå till stranden och hänga med kompisar. Nu färdas hon tillsammans med en grupp människor som alla är på väg mot kusten, tillsammans med hundratusentals andra flyktingar, och det de tror är räddningen. I gruppen finns bland annat en jättelik kvinna som inte är rädd för att säga vad hon tycker, en gammal man som varit skomakare och är expert på just skor och fötter och en liten vilsekommen pojke.

Tysken Florian träffar på en ung, polsk flicka som heter Emilia ute i skogen när han räddar hennes liv och de ansluter sig också till gruppen. Florian kommer från Preussen och arbetade med att restaurera konstverk tills han upptäckte att hans chef ägnade sig åt konststöld och inte var den person han trott. För att hämnas har han nu stulit och tagit med sig ett föremål som han tror ska hjälpa honom att nå dit han vill. Emilia lämnades bort av sina föräldrar i Polen för att undkomma kriget men det ledde istället till att hon nu befinner sig på flykt ute i den kalla vintern långt ifrån tryggheten bärandes på en hemlighet.

Samtidigt befinner sig Alfred i en hamn på fartyget Wilhelm Gustloff där det förbereds för avfärd. Alfred författar fiktiva brev i huvudet till flickan Hannelore från hans hemstad där han berättar om alla hjältemodiga insatser han gör för Tyskland medan han i verkligheten helst sitter gömd på en av fartygets toaletter. Det visar sig dock att han kanske är just den de andra ungdomarna behöver för att kunna ta sig ombord på båten.

Boken är baserad på en verklig händelse och Ruta Sepetys ägnade tre år åt efterforskningar för att kunna få fram berättelsen om Wilhelm Gustloff, dess passagerare och vad som hände med fartyget, något som mörkades när det inträffade och därefter talats tyst om.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar