måndag 20 februari 2017

"Våra kemiska hjärtan" av Krystal Sutherland

Våra kemiska hjärtan

Henry Page är egentligen en obotlig romantiker. Han förväntar sig bara inte att kärleken ska drabba honom just här och nu. Han har inte tid med sådant. Han har fullt upp med att försöka lyckas komma in på ett hyggligt college och han har äntligen blivit redaktör för skoltidningen som han kämpat hårt för i flera år. Nu ska han äntligen uträtta stordåd. Han tillbringar sin lediga tid med bästa vännerna Lola och Murray. Lola är lesbisk vilket Henry allmänt ses vara orsaken till. Lola kom ut efter att de kyssts varför den allmänna uppfattningen lyder att Henry kysstes så dåligt att Lola var tvungen att gå över till den andra sidan. Murray har en stor hårman och australiensiska rötter vilka han är oerhört stolt över. Henry har alltid sett sina föräldrar som coola och det ultimata kärleksparet, och hans tolv år äldre syster Sadie gick från att vara något av en ligist i skolan till att nu ha ett riktigt bra och välbetalt jobb. 

Men så dyker Grace Town upp i Henrys liv på en dramalektion. Grace Town är inte en sådan som Henry trott att han skulle kunna bli kär i. Grace Town bär alldeles för stora herrkläder och en käpp och verkar inte ha duschat på flera dagar. Men Henry dras ändå till henne. När det visar sig att Grace har blivit utsedd att jobba tillsammans med Henry som redaktör för skoltidningen vägrar Grace med argumentet att hon slutat skriva och aldrig vill skriva något igen. Av någon anledning ångrar hon sig dock och går senare med på att vara redaktör. Grace erbjuder Henry skjuts hem vilket leder till att de varje dag går hem till Graces hus och sätter sig i Graces bil varefter Henry kör dem hem till sitt hus där bilen lämnas. Varje dag stiger Grace ur bilen och går iväg i motsatt riktning från sitt hus och varje kväll är bilen borta.

Henry har svårt att förstå sig på Grace då hon ena stunden kan vara öppen och skämtsam medan hon nästa dag beter sig som om de knappt känner varandra. Hon ställer gärna frågor till Henry men är inte så sugen på att själv svara på frågor. För att få veta mer om Grace stalkar Henry, Lola och Murray henne på Facebook och hittar en helt annan tjej. Denna Grace utstrålar lycka och självförtroende med sitt glänsande honungsblonda hår och sitt varma leende. Denna Grace är miltals ifrån den Grace de har i sin närhet. Henry förstår att något hänt i hennes förflutna, något som har med hennes skadade ben och hennes vilja att ha på sig oformliga herrkläder att göra. Och han förstår också att han börjar bli kär. På riktigt. Frågan är bara om det är Grace från Facebook-bilderna han är kär i, hon som finns där under lagren av kläder, eller är det den Grace som står framför honom? Och går det att komma åt den där gamla Grace som gömmer sig långt under ytan, eller är hon för evigt försvunnen? 

Boken finns även på engelska och heter då "Our chemical hearts".

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar