måndag 13 februari 2017

"The sun is also a star" av Nicola Yoon

Bildresultat för the sun is also a star

Natasha bor med sin familj i en litenliten lägenhet i New York. Hon och hennes yngre bror har vardagsrummet till sovrum vilket delas av med hjälp av ett lakan. Familjen kommer ursprungligen ifrån Jamaica men pappan flyttade till USA för att följa sin livsdröm och sitt kall att bli skådespelare. Efter ett tag kom även mamman och Natasha efter medan brodern är född i USA. Ingen av dem är dock amerikansk medborgare utan befinner sig i landet illegalt och nu har det bestämts att de ska utvisas efter att pappan avslöjat dem genom att prata lite för mycket på fyllan. Utvisningen ska ske denna kväll. Natasha är en sådan som tror på vetenskap och fakta och har inte mycket till övers för känslor, men hon känner för USA. Det är hennes hemland, New York är hennes hemstad. För Jamaica känner hon ingenting. Hon bestämmer sig för att ge det en sista chans och åker till migrationskontoret för att leta efter det där sista halmstrået som kan göra att hon och hennes familj får stanna.

Daniel har alltid varit den duktiga sonen och hans föräldrar med asiatiskt ursprung har alltid krävt och förväntat sig detta. Men det har aldrig riktigt varit tillräckligt, hans äldre bror har alltid varit bättre på allt. Daniel hatar sin bror och är säker på att brodern känner likadant. Nu har brodern blivit avstängd från universitetet och Daniel ser sin chans att bli den bästa sonen, den föräldrarna kan vara stolta över. Men vill han verkligen det. Vill han plugga, göra karriär och springa runt i en obekväm kostym hela tiden? Vad händer då med hans anteckningar och dikter i blocket han alltid bär med sig och hans drömmar att bli poet? Emot sin vilja går han ändå med på att gå på en intervju inför ansökan till college och han tar sig in mot stan. Snart har han träffat på den person han med övertygelse direkt känner är hans största kärlek, den enda för honom. Natasha. 

I vartannat kapitel får vi följa Natasha och Daniel och hur deras vägar korsas under en dag i New York, dagen då Natashas familj ska utvisas. Vi får även träffa andra personer som de möter eller som bara är i närheten av dem under dagen, som en säkerhetsvakt, advokatens assistent och servitrisen på den koreanska restaurangen, i korta kapitel som berättar glimtar av deras historia.

Nicola Yoon har även skrivit boken ”Everything, everything” (”Ingenting och allting” på svenska) som handlar om Maddy som lever instängd i sitt hus eftersom hon är allergisk mot världen utanför.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar