måndag 15 maj 2017

"Det här kalla landet" av Pernilla Gesén

Bildresultat för det här kalla landet

Noomi är 17 år och bor i en stad som heter Lindsborg och ligger i Nordland. Hennes familj har alltid haft det bra ställt. De har aldrig behövt bekymra sig över pengar och bor i ett stort hus med en vacker trädgård i de välbärgade delarna av staden. När Noomi inför skolstarten är på shoppingtur med sin mamma märker hon att mamman gärna vill att hon ska köpa ett par rea-byxor istället för höstens modell och det verkar inte heller bli någon höstkappa. Familjen måste hålla litegrann i pengarna.

Ekonomin är ett problem på många håll i staden och i hela landet. Butiker går i konkurs och stänger ner och mataffären har inte möjlighet att ta in samma utbud av varor som de gjort tidigare. Många anser att det är de folkförflyttades fel att det ser ut som det gör i landet. De kommer och tar utan att ge något tillbaka. Arthatet är starkt utbrett och de finns en stor risk att Nya Demokraterna, ett parti med främlingsfientliga åsikter, kommer att bli ett av de större partierna vid valet som närmar sig. När Noomi blir rånad av ett gäng tjejer med utländsk bakgrund bestämmer hon sig för att gå med i Nya Demokraternas ungdomsförbund. Hennes bror Nick är redan aktiv i partiet och bästa kompisen Sus gick nyligen med. Föräldrarna är inte särskilt förtjusta i Nicks stora engagemang i partiet och detta leder ofta till hetsiga diskussioner vid middagsbordet, och det är såklart inte heller särskilt populärt att Noomi går i sin brors fotspår.

Zahra går i samma klass som Noomi och Sus och har flytt från Istad med sin pappa. Mamman och den yngre brodern lyckades inte ta sig hela vägen till Nordland. Zahra och hennes pappa bor i en av de lite ruffigare förorterna där pappan driver en liten butik. Pappan pratar inte mycket om flykten och tiden innan men mår inte alls bra och Zahra har svårt att få honom att engagera sig i något alls. Hon har alltid beundrat Noomi och velat vara lite mer som henne men när hon ser Nya Demokraternas partisymbol på hennes jacka blir hon oerhört besviken. Hon trodde inte att Noomi av alla människor skulle bli en av dem.

Detta är en intressant och tänkvärd bok om händelser som inte ligger alltför långt ifrån vad som skulle kunna hända här i Sverige. Rasistiska tankar bubblar under ytan och ett parti drar fördel av missnöjet för att nå framgång.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar