måndag 8 maj 2017

"When we collided" av Emery Lord

Bildresultat för when we collided

Jonah är 17 år gammal och har bott i den lilla kuststaden Verona Cove i Kalifornien hela sitt liv. Hans pappa dog i en hjärtattack för 6 månader sedan vilket såklart kastade omkull hela hans familj. Mamman orkar inte med någonting och lämnar knappt sängen och de få gånger hon gör det slutar det oftast inte bra. Jonah har fått hämta henne efter att hon storgråtande fallit ihop mitt i gången i en mataffär och han är ständigt nervös för att liknande saker ska hända igen om hon lämnar huset. Då mamman inte orkar med någonting får Jonah och hans två äldre syskon, Silas och Naomi, ta stort ansvar för de tre yngre syskonen Bekah, Isaac och Leah. Jonah fixar havregrynsgröt till frukost varje dag, eftersom han läst att det kan förebygga hjärtattack, och han och de två äldre syskonen pusslar med sommarjobb och praktik för att se till att det alltid finns någon som kan ta hand om de yngre.

Jonah älskar att laga mat och jobbar på sin pappas restaurang, Tony’s, som pappan ägde tillsammans med sin vän och kompanjon Felix. Att laga mat ger Jonah blandade känslor då det påminner honom om pappan och smärtan i att han är borta, men det är också när han lagar mat som han kan gå in i sin bubbla och slippa tänka på allt som är jobbigt. Han vill inget hellre än att anförtro sig åt Felix, att få Felix att förstå hur det ligger till med mamman och därmed få hjälp, men han lyckas inte riktigt ta sista steget.

Jonah har lovat sin yngsta syster Leah att ta med henne till ett ställe för att måla på keramik och där jobbar Vivi. Vivi är inte som någon de träffat förut med sitt blonda svallande hår, sina röda läppar, sin speciella klädstil och sin livsglädje. Leah och Vivi blir snabbt kompisar och Leah bjuder in henne på middag samma kväll. Jonah är också fängslad av Vivi och får lite lätt panik, vad ska han laga? Och hur ska han hinna?

Vivi förälskar sig snart i hela familjen och hon dyker upp allt oftare och gör deras sommar magisk med lekar, skattjakter och äventyr. Jonah faller för henne alltmer och Vivi känner samma sak för den trygga, stabila Jonah som är helt olik de pojkvänner hon tidigare haft. Men Vivi är inte bara lycka och glädje, Vivi har också ett mörkt förflutet. Hon har ingen aning om vem hennes pappa är, hon har ärr på handledarna som hon försöker dölja så gott det går och varje morgon kastar hon sina antidepressiva piller i havet.

Boken kommer även på svenska i slutet av maj och kommer då att heta ”När vi kolliderade”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar