tisdag 19 september 2017

"Down under" av Johan Ehn

Bildresultat för down under ehn

Det är 1987 och nittonåriga Jim behöver komma bort. Långt bort. Långt bort från Stockholm och allt det där som gick fel. Han hade en flickvän, en lägenhet, en bästa kompis och han var lycklig. Men han sabbade allt. Han svek dem som han litade på och älskade mest och nu måste han bara därifrån. Han vill glömma allt, lägga allt bakom sig och börja om på nytt.

Pappans bror med familj bor på Nya Zeeland och det är dit Jim åker. Att börja om på andra sidan jorden känns som något som kan funka. Han jobbar stenhårt hela sommaren för att ha råd och sedan lämnar han allt. Jim får bo hos sin farbror Henry och hans fru Barbara och träffar sina jämngamla kusiner Rodney och Pat igen som han inte sett på evigheter. Deras hus är fint, alla är trevliga, han skaffar ett jobb på en sandpappersfabrik där kollegan Paul finns och det känns hur bra som helst. Men det visar sig att farbror Henry är, eller tror sig vara, en riktig karlakarl och har väldigt konservativa tankar. Han anser att kvinnan helst ska vara tyst och sköta hemmet och att det är mannen som bestämmer i familjen. Och det är just en man och en kvinna en parrelation ska bestå av, ingenting annat. Jim håller sig vid sidan om, i bakgrunden, och vill inte lägga sig i men innerst inne känner han att farbrodern beter sig himla fel. Han vågar ta upp sina tankar med Rodney och Pat men de förstår inte vad han pratar om. Jim själv har just kommit underfund med att hans egen sexuella läggning kanske kan vara just en sådan som farbrodern föraktar, som han tycker är fel. När familjen hittar brev i Jims rum som avslöjar hans rätta jag blir han plötsligt, utan minsta förvarning eller förklaring, utkastad och körd till ett hostel.

Samtidigt som vi får vara med Jim på Nya Zeeland där han plötsligt blivit övergiven och måste klara sig själv får vi även läsa om hans uppväxt då han ständigt blivit mobbad för att han varit annorlunda, inte varit som alla andra tuffa och grabbiga idrottskillar. Jim gick alltid sin egen väg och fick betala för det, även fast han samtidigt gjorde sitt yttersta för att vara till lags genom exempelvis en kort och misslyckad karriär som hockeyspelare. Redan när han var ung förstod han att han var annorlunda, att han kanske inte bara gillade tjejer, men han skämdes och försökte tänka bort det. I tillbakablickar får vi även veta vad det var som egentligen ledde till att allt blev så himla fel att han kände sig tvungen att fly bortbortbort från allt till andra sidan jordklotet.

Boken är till stor del självbiografisk och handlar mycket om att hitta sig själv, att fundera över vem man egentligen var, vem man är och vem man vill vara och att faktiskt våga vara just den man vill.

/Skolbibliotekarie-Josefine 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar