onsdag 6 september 2017

"En av oss ljuger" av Karen M McManus

Bildresultat för en av oss ljuger

Fem elever på Bayview High har fått kvarsittning eftersom de haft med sig otillåtna mobiltelefoner och alla fem hävdar att de är oskyldiga. Plugghästen Bronwyns liv går ut på att ständigt lyckas och få höga resultat i skolan för att kunna bli något stort, Cooper ägnar all sin tid åt baseball, Addy är populär och perfekt och har en perfekt pojkvän, Nate är skolans värsting och bad boy som polisen har ögonen på och Simon har alltid koll på det senaste skvallret som han avslöjar på sin blogg och i sin skvallerapp och skulle göra vad som helst för att få ingå i de populäras gäng och bli någon som räknas. De fem skulle kunna vara huvudrollsinnehavare i vilken amerikansk high school-film som helst, men under ytan bär de på mer än vad de visar.

Efter att ha druckit ett glas vatten får Simon en allergisk chock och kan inte andas. Han är allergisk mot nötter så en av eleverna springer för att hämta en allergipenna hos skolsystern men upptäcker där att förråden är länsade och alla pennor är borta. När ambulansen väl kommer är det för sent. Simon är död.

Alla de närvarande tar såklart händelsen väldigt hårt och till en början ses det bara som en väldigt tragisk olyckshändelse. Det kommer dock fram att det fanns spår av nötter i det glas Simon drack ur, nötter som han alltså var dödligt allergisk mot. Någon måste ha spetsat Simons glas. Och det fanns bara fem personer i rummet. Alla är misstänkta och polisen kopplas in. Någon av dem ljuger. Men vem? Plötsligt är de nästan dömda på förhand allihop. De är på tv och i tidningar och sociala medier fylls med rykten, rykten som är svåra att bli av med.  

Det visar sig att Simon hade smaskigt skvaller att avslöja om alla fyra. Simon hade fått nys om att Bronwyn fuskat på ett prov, att Addy strulat med en annan kille och att Cooper var inblandad i skumma dopingsaffärer. Alla hade hemligheter som de absolut inte vill att någon skulle få reda på, alla hade motiv. Det visar sig även att fler än de fyra närvarande i klassrummet gärna sett att Simon försvann för gott.

På engelska heter boken ”One of us is lying”.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar