tisdag 26 september 2017

"Saker ingen ser" av Anna Ahlund

Bildresultat för saker ingen ser ahlund

Det är nyårsafton och Sebastian kysser en tjej som han precis träffat, en tjej som säger att hon alltid kysser främlingar på nyår. Något väcks i Sebastian, han får en idé. Han borde kyssa en främling varje månad, det får bli hans nyårslöfte. Detta visar sig dock vara ett inte helt okomplicerat löfte.

Sebastian, Fride, Miriam, Yodit, Johannes, Aron och Linn går alla på gymnasiet i Uppsala, på Sibylla allmänestetiska läroverk som kallas Byllis. Sebastian är den tillsynes sorglösa killen som spelar gitarr, älskar Håkan Hellström och lever i nuet så bra det går. Färgstarka Fride är så kär i Miriam att hen inte vet vart hen ska ta vägen ibland och utgår från att Miriam känner precis samma sak. Det ska alltid vara de, från och med nu. Men det är något som skaver. Kanske är inte Miriam lika angelägen om att alltid hänga och att alltid umgås som Fride är. Yodit är den läsande och målande nykomlingen i gänget, hon har inte umgåtts med de andra i evigheters evigheter, och känner sig därför lite osäker. Hon känner sig inte självklar som de andra verkar göra. Är hennes present till Sebastian fin nog? Vad kommer de andra egentligen tycka om hennes föräldrar och hennes förslag på filmer när hon bjuder hem till filmkväll? Johannes saknar sin syster och läser Karin Boye, något som systern också gjorde. Han målar men har kommit in i en inspirationstorka som han inte kan ta sig ur. Han känner sig blockerad. Aron tillhör den lilla klick som går natur och faktiskt inte läser på något estetiskt program på skolan. Hans tvillingsyster Linn fick all talang och Aron försöker komma fram till vem han är i hennes skugga, medan Linn snarare försöker komma fram till hur hon ska hantera all sin begåvning och vem hon vore utan den. Är hon mer än bara sin musikaliska talang?

Under det år vi får umgås med kompisgänget på Sibyllas allmänestetiska läroverk hinner det hända mycket och karaktärerna utvecklas åt både väntade och mer oväntade håll medan vi lär känna dem. Det är kärlek och vänskap och allt däremellan. Lycka och motgångar, filmkvällar, tedrickande, böcker, Maltesers, Karin Boye, målning, solskenskakor och second-handshopping. Mysigt, allvarligt, härligt, sorgligt och allt som livet kan vara.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar