måndag 9 oktober 2017

"Grymheten" av Scott Bergstrom

Bildresultat för grymheten bergstrom

Gwendolyns mamma dog när hon var liten och hon har vuxit upp på en massa ställen i världen eftersom hennes styvpappa, som hon ser som sin riktiga pappa, är diplomat och har sin arbetsplats just över hela världen. Hon har lärt sig att tala flera språk flytande men är amerikan innerst inne. Nu är Gwendolyn 17 år och de är tillbaka i USA och bor i New York. Gwendolyn går i en fin och prestigefylld privatskola och har lite svårt att passa in. Hon känner många gånger att hon är en outsider som varit med om mycket hennes klasskamrater inte har och kan ibland på lektionerna, utan att hon märker det själv, plötsligt börja prata till exempel franska vilket gör att de andra i skolan tror att hon tycker hon är coolare än dem och ser ner på dem.

När pappan försvinner under en tjänsteresa förändras Gwendolyns hyfsat stillsamma, men rätt tråkiga, liv totalt. Deras lägenhet blir genomsökt men Gwendolyn lyckas behålla boken ”1984” av George Orwell som visar sig innehålla en kod. Hon bestämmer sig för att ta saken i egna händer när FBI bestämmer sig för att sluta leta efter pappan. De ledtrådar hon lyckats skrapa ihop tillsammans med sin kompis Terrance leder till Paris och det är alltså dit Gwendolyn, med falsk identitet, beger sig. Det visar sig även att pappans arbete inte alls bara gått ut på att i princip bara sitta och vända papper som Gwendolyn trott. Hans arbete var, och är, mycket farligare och mer riskfyllt än så då han jobbar för CIA.

I Paris möts Gwendolyn av en kvinna som kallar sig Yael och som ska hjälpa henne att få de kunskaper som krävs i den värld av våld, lönnmördare och spioner hon plötsligt hamnat i. Gwendolyn måste lära sig att försvara sig, hantera vapen och att agera lika grymt och hänsynslöst som de som fått tag i hennes pappa. Snart är hon indragen i den härva av vapensmuggling och trafficking där pappan är en av brickorna i spelet, ett spel som är mycket större och farligare än hon någonsin kunnat ana.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar