måndag 16 oktober 2017

"Words in deep blue" av Cath Crowley

Bildresultat för words in deep blue

Henry och Rachel var bästa vänner när de växte upp och hängde mycket i den second hand-bokhandel Henrys familj äger. Bokhandeln har alltid varit en stor och viktig del av Henrys liv, det är där han har växt upp och familjen har även bott ovanpå den under hela hans uppväxt. I bokhandeln finns ett brevbibliotek som kan användas för att kommunicera boknördar emellan. De böcker som står i brevbiblioteket är inte till salu och de som vill kan lägga brev i böckerna som de vill att andra ska läsa. Det är även fritt fram att skriva anteckningar i böckerna som man vill bevara för eftervärlden.

Rachel var tvungen att flytta med sin familj och kände då att hon även ville avslöja sina innersta känslor, att hon faktiskt var kär i Henry. Henry dejtade då en tjej som heter Amy, som han har haft ett av-och-på-förhållande med sedan dess, men Rachel ville ändå få det sagt. Hon skrev ett brev och lade i den bok i brevbiblioteket som innehåller Henrys favoritdikt. För säkerhets skull lade hon även ett brev på hans säng och uppmanade honom att titta i boken. Sen flyttade hon. De skrev till varandra regelbundet men Henry nämnde aldrig brevet eller Rachels avslöjande, inte med ett enda ord. Rachel blev både besviken och arg och svarade alltmer kortfattat på Henrys meddelanden tills hon knappt svarade alls.

Nu flyttar Rachel tillbaka över sommaren för att bo hos sin moster. Hennes bror Cal har drunknat och hon behöver komma bort från allt. Av en slump får hon jobb i bokhandeln för att katalogisera hela brevbiblioteket, varenda liten anteckning i böckerna. Hon måste alltså träffa Henry öga mot öga igen för första gången på flera år. Som tur är märker Rachel att hon inte är kär längre, inte det minsta. Henry förstår inte alls varför Rachel är så himla arg och elak, vad har han gjort för fel? Henry har det själv jobbigt just nu eftersom familjen är tvungen att sälja bokhandeln då den inte längre är lönsam. Hela deras livsverk, hela deras liv, ska alltså hamna i händerna på någon annan. Troligtvis kommer bokhandeln även att rivas. Dessutom har Amy gjort slut, igen, lagom tajmat med den jorden runt-resa Henry och hon redan köpt biljetter till och lagt alla sina besparingar på.

En riktigt söt och mysig bok för alla bokälskare!

/Skolbibliotekarie-Josefine

2 kommentarer:

  1. Brevbibliotek! Det var det finaste jag hört på länge. Hoppas att den snart blir översatt.

    SvaraRadera
  2. Absolut, himla mysig bok. Köp in och läs på engelska annars :)(och "Brevbibliotek" är min egna personliga översättning av "Letter library" ;))

    SvaraRadera