måndag 23 oktober 2017

"Karta för förälskade och andra vilsna" av Johanna Lindbäck

Bildresultat för karta för förälskade och andra vilsna

Det är sommarlov och Julia åker till sommarstugan för att slippa tänka på bästa kompisen Karin som just nu inte alls är på väg till sommarstugan med Julia som hon brukar, utan hon är på Mallorca med Astrid. Frågan är om de fortfarande är bästisar sedan det som hände med Isak. Isak som Julia är tillsammans med och gör sitt bästa för att bli kär i, på riktigt. Det är ett av hennes missions denna sommar, att jobba för att bli stormande förälskad i sin pojkvän. Saken är den att det egentligen var Karin som ville åt rollen som Isaks flickvän, det var meningen att det skulle bli de. Men när Karin åkte till London på shoppingresa med Astrid, något Julia inte hade råd med, och umgicks alltmer med henne utan Julia kände Julia att hon likaväl kunde ta kontakt med Isak. I sommarstugan ser Julia till att hålla sig sysselsatt med målning och annat kroppsarbete som håller tankarna på svikande bästisar och egna svek långt borta.

Rasmus och hans mamma bor i en lägenhet i stan, en lägenhet som ska renoveras under sommaren och därmed är helt inplastad och påminner om ett växthus. Mamman får nog och hyr en stuga, en stuga som visar sig ligga granne med Julias familjs. Rasmus stora intresse är att teckna och måla, men det är liksom inget man svarar om någon frågar om ens intressen. Det är inte lika okej som att spela basket eller orientera, Rasmus känner inte riktigt att det räknas. Sedan i sjuan har han vetat att han ska gå estet på Södra latin på gymnasiet, och sedan i sjuan har han även haft sin bildlärare Sonja som har stöttat honom i detta och hjälpt honom att utvecklas. Rasmus känner att det kanske inte gör så mycket att han lämnar alla sina kompisar inne i stan några veckor, han får ju oändligt med tid till att teckna.

Det visar sig att Julias pappa och Rasmus mamma känner varandra sedan skoltiden i Luleå och nu ska de fika, umgås och grilla tillsammans. Julia och Rasmus börjar prata och Julia erbjuder sig att visa honom runt ön. Rasmus börjar tycka om Julia mer och mer och även Julia tycker umgänget med Rasmus är så himla lätt, pratet flyter så enkelt. Men det måste stanna där, hon har ju Isak. Isak som hon ska se till att bli kär i.

Läs om sommar, kärlek, vänskap, tecknande, kartor och älskade biblioteksböcker.

/Skolbibliotekarie-Josefine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar